Publicitat
Publicitat

Tsipras diu que Grècia ha presentat una proposta als creditors "amb concessions difícils"

Els representants de la 'troica' es van reunir d'urgència dilluns a la nit a Berlín. Atenes ha de pagar 1.600 milions d'euros al Fons Monetari Internacional aquest mes de juny i diu ha esgotat els recursos

El primer ministre grec, Alexis Tsipras ha anunciat aquest dimarts que ha presentat una "pla realista" als creditors internacionals, per desbloquejar les negociacions amb els creditors internacionals, en un moment en què el país està a punt de la bancarrota.  Tsipras assegura que el pla inclou "concessions difícils". L'anunci arriba l'endemà de la reunió d'emergència dels representants de la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu a Berlín.

Tsipras ha revelat que no el van trucar durant la reunió i ara passa la pilota als socis europeus:"ara queda clar que han de decidir si accepten la realitat, i aquesta decisió està en mans dels líders polítics europeus". El primer pagamanent l'FMI, d'uns milions d'euros venç aquest divendres.

La troica ressuscita

La troica ha ressuscitat en una reunió per sorpresa aquesta nit a Berlín. A la trobada hi han participat la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president francès, François Hollande, el cap de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, i la directora del Fonts Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, amb l'objectiu d'arribar a "una proposta final" per presentar a Atenes. Aquest divendres Grècia ha de pagar 300 milions d'euros d'un venciment del seu deute amb el Fons Monetari Internacional i Atenes ha dit que no podrà afrontar-lo si no es desbloquegen els 7.200 milions de l'últim tram del rescat del país.

L'FMI, el BCE i la Comissió Europea tots volen més reformes a canvi de donar liquiditat a Atenes. Però el primer ministre Alexis Tsipras va guanyar les eleccions del 25 de gener amb la promesa de trencar amb l'austeritat.

En una columna publicada a l'edició de diumenge de diari francès 'Le Monde' Tsipras diu que no és responsable de bloqueig de les negociacions: "És causa de la insistència de certs actors institucionals a presentar  propostes absurdes i amb una total indiferència a l'última decisió democràtica del poble grec". diu.

Després de la reunió, un portaveu de Merkel va dir a l'agència AFP que el quintet ha acordat treballar "intensament" en els pròxims dies.