COP A BÈLGICA
Internacional 20/02/2013

Roben a l'aeroport de Brussel·les 37 milions d'euros en diamants

Es tracta del quart furt a les instal·lacions en 18 mesos

Andrew Higgins
2 min
Vista general de l'aeroport internacional de Brussel·les. El valor total d'objectes valuosos robats dilluns arriba als 350 milions d'euros.

The New York Times / Brussel·les.Vuit homes armats disfressats de policies van executar dilluns al vespre un atac meticulosament planejat i van robar 37 milions d'euros en diamants a l'aeroport internacional de Brussel·les en el moment que es carregaven a l'avió per enviar-los a Suïssa, segons van informar les autoritats.

Les joies robades, una barreja de pedres tallades i en brut, havien arribat a l'aeroport per carretera des de la ciutat portuària d'Anvers, el principal punt de comerç de diamants del món, i estava previst que volessin fins a Zurich, una de les capitals mundials per a la seva distribució.

Una portaveu de la Fiscalia de Brussel·les va dir en una roda de premsa a l'aeroport de Zaventem que vuit lladres "molt armats i encaputxats" havien entrat a pista amb dos vehicles negres amb sirenes. "No es tractava d'un robatori qualsevol. Estava molt ben preparat. Eren professionals", va dir la portaveu Anja Bijens, que va afegir que els lladres anaven armats amb metralletes. Tot i això, no es va disparar cap tret i no va haver-hi cap ferit durant els cinc minuts que va durar el furt.

El robatori significa un cop dur per al rol d'Anvers com a centre de diamants en un moment en què la ciutat, base per al comerç i el tallat d'aquest mineral, intenta competir amb talladors de l'Índia i d'altres països que tenen sous molt baixos.

Un problema per a Anvers

"Que això hagi passat és un gran problema per a nosaltres. Hem de defensar la nostra posició número u. Òbviament, la seguretat és molt important", va dir Caroline de Wolf, portaveu del Centre Mundial de Diamants d'Anvers, un ens industrial que promou el negoci dels diamants a Bèlgica. "Estem consternats pel fet que això hagi pogut passar. Tots ens preguntem: com és possible?"

Anvers va rebre l'any passat diamants per valor de 38.700 milions d'euros, una xifra que significa el 80% del comerç mundial de diamants per tallar i el 50% de gemmes polides. De Wolf va reconèixer que uns altres lladres havien robat diamants d'Anvers fa poc, però que el furt de dilluns era el més important que recordava.

De fet, segons els mitjans belgues, es tracta del quart atracament d'aquestes característiques que es produeix en aquest aeroport en l'últim any i mig. I el diari La Libre Belgique anava ahir més enllà en recordar que un responsable de la policia belga va denunciar fa un mes els problemes de seguretat de l'aeroport de Brussel·les.

Helvetic Airways, la companyia aèria suïssa que operava l'avió atracat, va al·legar que la responsabilitat de vetllar per la seguretat de la càrrega sol ser de l'aeroport i de la companyia de seguretat contractada per la companyia que envia els paquets. Els atracadors haurien utilitzat els minuts que van passar entre que la policia belga va deixar l'escorta del carregament i va arribar l'empresa privada de seguretat per endur-se el botí.

Segons un comunicat de l'aeroport, els atracadors van irrompre a la pista aprofitant unes tanques mal collades. Juntament amb els diamants, els lladres van endur-se altres objectes valuosos per un valor total de 350 milions d'euros, segons la radiotelevisió pública flamenca VRT.

stats