DRETS HUMANS

Romania i Lituània, condemnades per les presons secretes de la CIA

Els dos països van acollir centres de detenció clandestins entre el 2005 i el 2006

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Lituània i Romania per haver vulnerat els drets de dos homes acusats de pertànyer a Al-Qaida que van estar retinguts en presons secretes de la CIA en aquests països. Després dels atemptats de l’11 de setembre del 2001 a Nova York i Washington, soldats nord-americans van capturar Abu Zubaidah i Abdalrahim al-Naixiri, que van passar per centres de detenció clandestins en territori europeu abans de ser transferits a la base militar nord-americana de Guantánamo, a Cuba, on continuen empresonats. Lituània i Romania els han d’indemnitzar amb 100.000 euros cadascun. Els jutges no han pogut tenir accés als presos del penal cubà.

El tribunal d’Estrasburg ha condemnat els dos països per haver violat la prohibició europea de la tortura. Zubaidah és un palestí apàtrida nascut a l’Aràbia Saudita, considerat el responsable de reclutament d’Al-Qaida durant els anys noranta i que després se suposa que va jugar un paper clau en l’aparell de l’organització, posant en contacte Ossama bin Laden amb les cèl·lules del grup. Al-Naixiri dirigia les operacions a la regió del golf Pèrsic, segons els serveis secrets nord-americans, que li atribueixen haver organitzat l’atac al destructor nord-americà USS Cole al Iemen el 2000, que va deixar 19 morts.

Els jutges han considerat provat que Romania va acollir una presó secreta de la CIA entre el 2003 i el 2005, on Al-Naixiri va estar sotmès a un “règim de detenció extremadament dur” i un “tracte inhumà” que Romania va permetre “cooperant amb la CIA”. El mateix veredicte s’ha dictat per a Zubaidah en el cas de Lituània, on la presó secreta va funcionar entre el 2005 i el 2006.

Interrogatori sota tortura

Els jutges no han trobat proves que els sospitosos fossin sotmesos a tècniques d’interrogatori amb tortura durant la seva estada a Europa, però condemnen els dos països per haver ajudat la CIA i no haver investigat a fons les condicions de la detenció. En canvi, la documentació de la CIA a què han tingut accés els jutges acredita que van ser sotmesos a aïllament, exposició a llum i nivell de soroll excessius, van ser encaputxats i els van fer portar grillons a les cames en altres centres de detenció. Els dos països també són responsables d’haver permès el trasllat dels sospitosos a altres presons. L’existència de presons secretes de la CIA (conegudes com a llocs negres ) per torturar i obtenir informació dels detinguts es va saber el 2005 i l’any següent la Casa Blanca les va admetre oficialment.

Polònia ja havia sigut condemnada el 2014 pel mateix tribunal en aquest mateix cas. Zubaidah i Al-Naixiri sí que havien denunciat haver patit tortures durant els mesos que hi van passar.