En breu
Internacional 09/12/2012

Romania es juga avui l'estabilitat política en les parlamentàries

2 min
Romania es juga avui l'estabilitat política en les parlamentàries

Victòria d'esquerra, crisi perpètua

Els sondejos de les eleccions parlamentàries que celebra avui Romania apunten que el país s'encamina a perpetuar la crisi política que viu fa mig any. Les enquestes donen la victòria a la coalició Unió Social Liberal del primer ministre Victor Ponta, que va arribar al govern al juny després que una moció de censura derroqués l'efímer Mihail Razvan Ungureanu, candidat conservador als comicis d'avui.

La crisi política deriva del conflicte entre el president centredretà, Traian Basescu, i Ponta, que l'acusa de violar la Constitució per usurpar competències al govern i de posar en dubte la separació de poders. Ponta va iniciar sense èxit un procés de destitució contra Basescu que va culminar al juny en un referèndum desestimat per poca participació. L'intent va enfurismar la Comissió Europea, que va acusar Ponta d'amenaçar l'estat de dret amb una maniobra que escenificava la polarització al país. El primer ministre basa el discurs a carregar contra l'austeritat imposada pels governs conservadors i l'FMI, i promet reparar l'herència d'aquestes mesures, que són la principal causa del desgast d'una centredreta impulsora de la reducció del 25% del sou als funcionaris i un augment d'impostos del 19% al 24%.

Un país estancat en la confrontació

Les retallades han despertat les mobilitzacions més importants al país balcànic des de la caiguda de la dictadura comunista de Nicolae Ceausescu el 1989 i, segons Septimus Parvu, analista polític de l'institut romanès independent Expert Forum, els votants farts de l'austeritat draconiana s'entreguen a Ponta. Parvu alerta, però, de les conseqüències econòmiques que té la presència del premier esquerrà al govern. "La complicada convivència al poder podria dinamitar les tímides millores econòmiques que ha experimentat el país", explica. "La inestabilitat política té efectes nefastos sobre l'economia: la previsió de creixement del 2,5% per a l'any que ve s'ha reduït al 0,8%", diu Parvus, després d'afegir que la corrupció i la necessitat urgent de reformes estructurals no permeten que l'estat absorbeixi bé els fons europeus. L'analista es mostra preocupat per "una confrontació política basada en l'atac mutu que bloqueja qualsevol possibilitat de fer avançar el país".

stats