CURSA ELECTORAL PER LA CASA BLANCA
Internacional 01/09/2012

Romney busca els desencantats d'Obama

Núria Ferragutcasas
3 min
A LA RECERCA DEL VOT  Mitt Romney i la seva dona, Ann, arriben al míting de comiat a Lakeland, Florida, l'endemà del seu discurs d'acceptació.

TAMPA (FLORIDA)Mitt Romney vol treure profit de la desil·lusió per la presidència de Barack Obama. Les promeses d'esperança i canvi d'aquell jove senador afroamericà d'Illinois, segons el líder republicà, només han donat pas a la "decepció i la divisió". Per això, Romney va demanar a Tampa un vot de confiança en el seu lideratge i en les seves polítiques econòmiques per restaurar la posició dels Estats Units al món.

L'exgovernador de Massachusetts s'ha convertit aquesta setmana en el candidat oficial del partit republicà a la Casa Blanca. "Obama va prometre salvar els oceans i el planeta, la meva promesa és ajudar-vos a vosaltres i a les vostres famílies", va exclamar en el discurs de clausura de la convenció republicana, que havia de servir per millorar el seu perfil humà i vendre als votants la seva experiència en el món privat per crear ocupació. Els Estats Units necessiten "un munt de llocs de treball", es lamentava Romney, i va assegurar que ell i el seu futur vicepresident, Paul Ryan, tenen un pla per crear 12 milions de llocs de treball.

"Ha estat un dels millors discursos presidencials que he sentit mai. Algun dia els meus futurs fills el llegiran", va dir pletòric el Richard, un jove d'Arkansas, mentre s'agafava fort al cartell del seu estat. Al seu costat, un grup d'estudiants cantaven l'himne dels Estats Units i es mostraven convençuts que aquest novembre Mitt Romney derrotarà el president. La tradicional pluja de globus vermells i blaus va posar el punt final a la gran festa republicana, que va electritzar, sobretot, les bases del partit. Prop de l'escenari, una de les delegades de Texas, Gale Syers, es mostrava emocionada i demanava impacient a la seva filla que li fes una fotografia per immortalitzar un moment, segons ella, històric. "Ara coneixem Mitt Romney. Ara sé que va començar com la majoria de nosaltres, pobres, i va treballar de valent per aconseguir l'èxit. Ara vol traslladar la seva experiència per millorar el futur del país", afirmava Syers, convençuda que és molt important tenir com a president algú que sap "com crear llocs de treball".

Mitt Romney va aconseguir trencar amb la imatge d'home fred i robòtic gràcies al relat d'anècdotes familiars. El seu discurs no va tenir gaires moments d'emoció però se li va fer un nus a la gola quan va parlar de l'amor per la seva dona, Ann, i del matrimoni dels seus pares.

Millor que fa quatre anys?

El 1980 el llavors candidat republicà Ronald Regan va demanar als votants que es preguntessin honestament si estaven millor que fa quatre anys. Aquella qüestió i un discurs que respirava optimisme per totes bandes va derrotar el president demòcrata Jimmy Carter, enfangat per la crisi del petroli i un atur elevat, tot i que no tant com l'actual.

A Tampa, Romney va reversionar la pregunta per intentar atraure els desencantats amb Obama. "Quants dies us heu despertat amb la sensació que alguna cosa molt especial està passant als Estats Units?", va dir. Romney va admetre que molts es devien sentir així ara fa quatre anys, quan Obama va guanyar, però "alguna cosa ha d'haver fet malament com a president si la millor sensació la vau tenir el dia que el vau votar", va rematar el candidat.

Romney, però, no és Reagan. Ni té la mateixa empatia. Aquests dies diferents oradors, esportistes dels Jocs Olímpics d'Hivern de Salt Lake City, empresaris que han treballat amb ell i fins i tot la seva esposa han millorat el perfil humà del candidat, que continuava sent un desconegut per als nord-americans tot i que fa més de sis anys que intenta arribar a la Casa Blanca. Per uns dies, Romney i els republicans han aconseguit esborrar el retrat de milionari distant, calculador, incapaç de connectar amb la classe mitjana, que la campanya del president Barack Obama ha esbossat en els últims mesos. Tot i així, després d'unes primàries amargues, el candidat ha hagut de renunciar al centre i escollir un candidat a la vicepresidència afí al moviment ultraconservador per unir el partit. Paul Ryan ha mobilitzat les bases però el temps dirà si ha estat l'opció correcta.

Romney surt enfortit de la convenció republicana. A l'espera d'altres enquestes, una de diària de Reuters/Ipsos li donava ahir un avantatge de dos punts. No és gaire, ja que la setmana que ve aquest petit marge es podria esfumar amb la celebració de la convenció demòcrata. Això demostra que aquestes eleccions són unes de les més renyides de la història. Mentrestant, el president Obama ha decidit aprofitar els dies d'espera fins al seu discurs de rèplica dijous a Charlotte, Carolina del Nord, per iniciar aquest cap de setmana una gira per quatre estats clau per a la seva reelecció.

stats