CURSA ELECTORAL ALS ESTATS UNITS
Internacional 28/08/2012

Romney, a la conquesta de Florida

Florida tornarà a ser un bastió clau en les pròximes presidencials dels EUA. Els republicans esperen que la celebració de la seva convenció a Tampa ajudi el seu candidat, Mitt Romney, a guanyar en aquest estat.

Núria Ferragutcasas
3 min
PARÒDIA DE LA BANDERA
 Una manifestant contra els republicans porta una paròdia de la bandera dels Estats Units en una protesta als carrers de Tampa, a Florida. Uns 200 manifestants van clamar contra les polítiques republicanes en immigració, economia o sanitat pública. La ciutat acull avui l'inici de la convenció republicana.

TAMPA (FLORIDA)L'espectacle ha de continuar més enllà de ventades, temporals i huracans. La tempesta tropical Isaac va passar de llarg ahir de Tampa, Florida, però la seva amenaça continua al nord del golf de Mèxic. Els republicans, que van cancel·lar els actes previstos per al primer dia de la seva convenció, esperen que les notícies meteorològiques no facin ombra a la coronació del seu candidat, Mitt Romney. Per això avui esperen recuperar el terreny perdut amb els discursos de l'esposa del candidat, Ann Romney, i el popular governador de Nova Jersey, Chris Christie.

A primer cop d'ull, l'elecció de Tampa com a seu de la convenció republicana sembla perfecta, ja que aquesta ciutat és al centre d'un estat clau en la batalla presidencial d'aquest novembre. Per a Romney, una victòria aquí és imprescindible si vol mantenir les seves opcions per guanyar la Casa Blanca. A la pràctica, però, és menys apropiada. Els dirigents del Partit Republicà s'hi van arriscar, tot i saber que Florida és un dels estats del país més propensos a patir un huracà i que l'última setmana d'agost és el pic dels ciclons tropicals.

Aquesta decisió gairebé suïcida revela el valor d'un triomf a Florida. Els republicans esperen mobilitzar els seus militants d'aquest estat durant els pròxims tres dies amb la celebració de la seva festa política per enaltir la imatge i el lideratge del seu candidat. "La cara del partit Republicà a Florida és més diversa i atractiva", afirma Susan McManus, professora de la Universitat de Florida del Sud. Aquesta politòloga posa l'exemple del senador Marco Rubio per explicar que els votants republicans d'aquest estat són de diferents races, edats i classes econòmiques. "Aquesta és la cara que volen mostrar", conclou.

Un estat clau i divers

La diversitat és part del caràcter d'aquest estat. Un 16,8% de la població és llatina, la majoria cubanoamericana i porto-riquenya, i un 13,5% afroamericana. La campanya del president Barack Obama i la del republicà Mitt Romney s'han gastat 12 milions de dòlars en anuncis electorals a les televisions de Florida per captar el seu vot. L'electorat més disputat, però, és el llatí. Romney necessita suavitzar la seva política antiimmigratòria i demostrar que té un pla econòmic viable per millorar la situació de la comunitat llatina, que té nivells de pobresa i d'atur més elevats que la mitjana del país.

Aquest objectiu no serà gens fàcil. Segons diverses enquestes, Obama aconsegueix un 70% del vot llatí i Romney només un 26%. Aquesta diferència és inferior a Florida, però encara massa gran si vol obtenir aquest estat.

Un altre grup de votants importants a l'estat és el de les persones majors de 65 anys, que suposen un 26% de l'electorat. Durant les últimes setmanes, el programa de salut per a la gent gran, el Medicare, ha centrat la campanya. Tant Obama com Romney s'han acusat mútuament de voler retallar els beneficis socials. Per la politòloga McMannus, aquest tema tindrà "menys impacte" del que s'espera, ja que la majoria de la gent gran ja té el vot decidit.

McMannus considera que per guanyar caldrà sortir a demanar el vot de manera agressiva. Alguns analistes tenen por que es repeteixi la caòtica elecció del 2000. El candidat demòcrata Al Gore va perdre només per 537 vots a Florida i es va quedar sense entrar a la Casa Blanca. Les enquestes pronostiquen una elecció molt disputada i és per això que els partits han començat a organitzar-se en aquest estat per si al final han de marcar el resultat de les eleccions.

Així, els republicans aprofitaran la convenció de Tampa per afirmar les virtuts del seu candidat, Mitt Romney, i explicar els detalls del seu programa de govern. Diferents líders polítics explicaran la trajectòria empresarial de Romney, que asseguren que el capacita per crear llocs de treball, i buscaran millorar el seu perfil humà. Romney, amb l'ajuda dels seus coreligionaris, intentarà convèncer els votants que la recepta del seu partit -menys despesa, menys intervenció de l'estat i menys impostos- és la millor per al país. Milers de militants es passejaven per la ciutat de Tampa a l'espera de la gran nit del candidat. Dijous, Romney haurà de fer un discurs brillant i inspirador per demostrar que el seu lideratge serà molt millor que el de Barack Obama.

stats