LA CURSA PER A LA CASA BLANCA
Internacional 09/10/2012

Romney reivindica la mà dura en política exterior

Els Estats Units tornaran a liderar quan deixin enrere la "passivitat" del president Barack Obama. És el missatge que el candidat republicà, Mitt Romney, va enviar ahir, prometent mà dura a Síria i l'Iran.

Núria Ferragutcasas
2 min
REBUDA MILITAR El candidat presidencial republicà, Mitt Romney, abans de fer el seu discurs sobre política exterior a l'Institut Militar de Virgínia. L'adversari del president Barack Obama vol mà dura contra l'Iran i proposa armar els rebels sirians.

WASHINGTONEn el seu discurs sobre política exterior a l'Institut Militar de Virgínia, el candidat republicà a la Casa Blanca, Mitt Romney, va acusar ahir el president nord-americà, Barack Obama, de debilitar el lideratge dels Estats Units al món. "La responsabilitat del nostre president és utilitzar el gran poder dels EUA per modelar la història i no per liderar des de darrere", va dir. "No podem deixar el nostre destí a mercè dels esdeveniments".

El candidat republicà va voler marcar diferències amb la política exterior d'Obama i va assegurar que el president basa la seva estratègia en l'"esperança". "Però l'esperança no és una estratègia", va advertir. Romney va denunciar la "passivitat" i va mencionar l'amenaça nuclear de l'Iran i el conflicte de Síria per explicar que els Estats Units necessiten tornar a liderar. Segons l'aspirant republicà, cal "canviar el rumb" al Pròxim Orient perquè la situació de la zona és pitjor que quan Barack Obama va assumir el poder.

L'exgovernador de Massachusetts va fer una crítica molt dura a l'actuació del govern d'Obama en les revolucions de la Primavera Àrab i, més particularment, en els recents atacs a les ambaixades americanes. Romney va acusar el president d'intentar convèncer que els atacs a Bengasi (Líbia) que van provocar la mort de l'ambaixador i tres diplomàtics nord-americans van ser causats per un vídeo contra Mahoma. "Els atacs contra els Estats Units del mes passat no s'han de prendre com a actes aïllats", va afirmar.

Avís a l'Iran i Síria

El republicà va tornar a afirmar el seu compromís amb la seguretat d'Israel i va advertir l'Iran que farà tot el que sigui possible per impedir que aconsegueixi la bomba atòmica. Per Romney, el règim iranià ha aprofitat les tensions entre el president Barack Obama i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, per desenvolupar un programa nuclear. "Aquesta situació ha posat en perill, com mai abans, els nostres amics, els nostres aliats i a nosaltres", va dir.

D'altra banda, Romney es va comprometre a treballar amb els seus aliats per armar els membres de l'oposició siriana que comparteixin els valors nord-americans. "El president ha fracassat a Síria, on més de 30.000 homes, dones i nens han estat massacrats pel règim d'Al-Assad en els últims 20 mesos", va dir, i va denunciar que els rebels no tinguin les armes necessàries per combatre. "Ens assegurarem que obtinguin les armes que necessiten per derrotar els tancs, els avions i els helicòpters d'Al-Assad", va prometre.

Durant el discurs, un dels més importants de la seva campanya i que intenta aprofitar la bona acollida que va tenir la seva actuació en el debat presidencial, Mitt Romney va criticar les retallades de la despesa militar que el president Obama ha proposat per reduir el gran deute que té el país. Romney va assegurar que per preservar la pau i la seguretat dels Estats Units cal un exèrcit fort.

El rival d'Obama també es va referir al conflicte entre Israel i els palestins, setmanes després que es filtrés un vídeo filmat de manera oculta en què deia que era "impensable" una resolució d'aquest conflicte. Davant de 500 cadets amb uniforme blanc, Romney va dir que renovarà el compromís dels Estats Units amb "l'objectiu d'un estat palestí democràtic, pròsper, al costat d'Israel, en pau i seguretat".

stats