Publicitat
Publicitat

Rouhani adverteix que l'acord nuclear es pot retardar si Occident afegeix més demandes

El president iranià diu que no acceptarà revisions més estrictes de l'OIEA al seu país

El president iranià, Hassan Rouhani, ha advertit aquest dissabte que l'acord nuclear es pot endarrerir si les potències mundials posen noves qüestions sobre la taula, i que no acceptarà un règim d'inspeccions de l'ONU que posi en perill secrets d'estat.

L'acord entre l'Iran i les sis potències s'hauria de tancar el 30 de juny per reduir el programa nuclear iranià a canvi de reduir les sancions internacionals contra aquest règim. Però els negociadors han arribat a un punt mort en la millora de l'accés de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) en territori iranià.

"L'Iran no permetrà de cap manera que els seus secrets nacionals caiguin en mans dels estrangers a través d'un protocol addicional o de qualsevol altre mitjà", ha dit aquest dissabte Rouhani en una conferència de premsa televisada, amb referència a una disposició de l'OIEA que permetria inspeccions més invasives en la República Islàmica.

Diplomàtics nord-americans i francesos demanen a l'Iran que accepti revisions més estrictes que incloguin concedir l'accés a seus militars, a més de permetre inspeccions amb tan sols dues hores d'avís.

Rouhani ha dit que l'Iran podria acceptar el protocol, i ha assenyalat que altres estats signataris del Tractat de No-proliferació Nuclear ja ho han fet sense problema. Però ha insistit que l'Iran no ha d'acceptar mesures de llarg abast especials.

"Un problema que hem d'afrontar en molts temes és que quan arribem a un marc d'acord en una reunió, en la pròxima trobada els nostres interlocutors en les negociacions tornen a reobrir el tema", ha explicat Rouhani.