Publicitat
Publicitat

BRASIL

Rousseff declara al Senat abans de la destitució definitiva

Lula i una trentena més de convidats l'acompanyaran en el seu últim discurs

‘Impeachment’ imminent

L’ impeachmen t a Dilma Rousseff està dat i beneït. Si no hi ha cap alteració en el timing, demà la presidenta del Brasil serà destituïda pel Senat acusada d’haver comès presumptament delictes de responsabilitat fiscal en la seva gestió, i serà substituïda per l’ara president interí, Michel Temer, fins al final de la legislatura, el desembre del 2018. Abans de la seva execució política, que posarà punt final a 13 anys i mig de governs del Partit dels Treballadors (PT), Rousseff declararà avui, en l’última etapa del procés, en el judici que s’està portant a terme al Senat sota la direcció del president del Suprem. Des que, al mes d’abril, el Congrés va acceptar les denúncies contra Rousseff i va donar el tret de sortida a l’ impeachment, aquest serà el primer cop que la presidenta es trobarà cara a cara amb els senadors, que dictaminaran que sigui apartada del càrrec definitivament. La dirigent i principalment els parlamentaris que donen suport a Temer han evitat en els últims mesos coincidir en cap acte.

Lula, padrí i convidat

Rousseff farà un discurs i respondrà a les preguntes dels parlamentaris. Desembarcarà al Senat amb una comitiva d’una trentena de convidats entre els quals hi haurà el seu predecessor i padrí polític, Luiz Inácio Lula da Silva, dirigents del PT i representants de la intel·lectualitat, com el cantant Chico Buarque.

El judici contra Rousseff, qualificat per Lula com “la vergonya nacional”, es va iniciar dijous amb la declaració dels testimonis de l’acusació i la defensa. Les sessions a la cambra alta, que han sigut maratonianes, s’han caracteritzat pels enfrontaments dialèctics i els insults entre els senadors de les parts, que han obligat el president del Suprem, Ricardo Lewandowski, a interrompre les sessions constantment. L’ambient al Senat està més caldejat que mai.

Els assessors han recomanat a Rousseff que faci un discurs polític de caràcter sentimental i que es presenti com una víctima de la traïció, els anhels de poder i el maquiavel·lisme de Temer i els seus coreligionaris. Per evitar una derrota moral davant l’opinió pública, els senadors del centre i la dreta, que són majoria, interpel·laran la fins ara presidenta amb qüestions molt tècniques. Malgrat comptar amb una àmplia majoria, els aliats de Temer temen que la seva imatge pugui desgastar-se i que això tingui conseqüències en l’acceptació d’un govern que a partir de demà serà definitiu i que ja té a punt les tisores i un duríssim paquet d’ajust fiscal.