Publicitat
Publicitat

Rubio s’imposa als favorits Trump i Carson en el tercer debat

El senador de Florida, Marco Rubio, s’ha convertit en la nova esperança de l’establishment del Partit Republicà per recuperar la Casa Blanca el 2016. En el tercer debat presidencial conservador, celebrat dimecres a Boulder (Colorado), va aconseguir destacar per sobre dels dos candidats que lideren les enquestes, Ben Carson i Donald Trump.

L’actuació de Rubio és una bona notícia per a les elits republicanes, que han vist com el seu candidat favorit, Jeb Bush, és incapaç d’aconseguir el suport dels votants republicans. Rubio, fill d’una família humil d’immigrants cubans, es va saber defensar de les crítiques sobre la seva absència en el Senat durant la campanya presidencial o pels seus problemes econòmics personals del passat. A més, va mantenir el seu discurs optimista altres vegades, tot i que no va deixar passar l’oportunitat d’atacar la candidata demòcrata favorita, Hillary Clinton.

“Em presento perquè no podem escollir Hillary Clinton perquè continuï les polítiques d’Obama”, va dir. Rubio, com altres candidats, va defensar una mínima intervenció de l’estat i rebaixar els impostos.

El senador de Florida, de 45 anys, és de la mateixa generació que el republicà Paul Ryan, que ahir va convertir-se en el nou president de la cambra baixa dels EUA. Tots dos són respectats per les bases més conservadores, però són considerats part de les elits republicanes.

Està per veure, però, si Ryan i Rubio aconseguiran les regnes del partit. Mentre que Ryan haurà de bregar amb els ultraconservadors del Tea Party, Rubio necessita superar els candidats outsiders com Trump i Carson, però també l’exexecutiva Carly Fiorina. Els tres van tenir una actuació menys destacada que altres cops, però no van cometre errors. D’altra banda, unes primàries amb tants candidats (15) compliquen les seves opcions de victòria.