REPRESSIÓ DEL RÈGIM D'AL-ASSAD
Internacional 28/05/2012

Rússia desafia l'ONU en la condemna al règim sirià

La desunió internacional respecte de la repressió a Síria ha quedat en evidència un cop més. Ni la brutalitat de la matança d'Al-Haula ha dut a una posició conjunta de l'ONU contra Baixar al-Assad.

M.b.
2 min
Una manifestant protesta contra el règim sirià ahir a Chicago.

BARCELONAEl Consell de Seguretat de l'ONU es va reunir d'urgència ahir després que Rússia es negués a firmar un comunicat de condemna contra els assassinats de divendres a la ciutat siriana d'Al-Haula, a la província de Homs. Almenys 108 persones, inclosos 34 nens, van morir en la massacre i 300 persones més van quedar ferides, segons va actualitzar ahir el general Robert Mood, el cap de la missió d'observadors de l'ONU al país, a través d'un vídeo mostrat a la sessió.

Les imatges de cossos d'infants sense vida, ensangonats i col·locats a terra els uns al costat dels altres després de la matança, han horroritzat el món aquest cap de setmana i han dut a la condemna dels estats occidentals i àrabs oposats al règim de Baixar al-Assad, que continua reprimint durament la seva població des que fa catorze mesos va esclatar la revolta contra el seu govern.

Moscou, que -amb la Xina- ha vetat resolucions del Consell de Seguretat demanant accions més dures contra el règim sirià, va dir que l'esdeveniment "tràgic" mereixia una condemna, però es va negar a signar un document conjunt sense obtenir abans informes del general Mood. Segons el subambaixador rus a l'ONU, Alexander Pankin, Rússia és escèptica sobre el fet que l'autoria de la massacre sigui del govern sirià. Síria és un dels principals importadors d'armes russes, i el seu port de Tartus és l'única base naval russa al Mediterrani.

Damasc s'espolsa les culpes

El govern sirià, en la línia de l'argument que ha fet servir durant tot el conflicte, va negar ahir qualsevol responsabilitat en la matança i va culpar-ne els "terroristes" de l'oposició, en paraules del portaveu del ministeri d'Exteriors sirià, Jihad Makdissi. No obstant, l'ONU va confirmar ahir la versió dels activistes opositors, que afirmen que l'exèrcit havia bombardejat Al-Haula després de manifestacions -cosa que hauria matat algunes de les víctimes, mentre que altres haurien mort en mans dels xabiha , o sicaris del règim-. En una carta, el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va confirmar que els observadors "van veure els cossos dels morts i van confirmar que s'havien disparat projectils de tanc i artilleria en un barri residencial".

Mentrestant, la repressió no es va aturar ahir al país. Almenys 30 persones més van morir quan tancs de l'exèrcit van bombardejar barris residencials a la ciutat de Hama que han servit de base per a alguns atacs rebels, segons activistes citats per Reuters. L'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab a Síria, Kofi Annan, va elaborar un pla de pau al març que exigia una treva, però mai no s'ha arribat a complir. L'ONU xifra en 10.000 els morts des que va començar la revolta.

stats