PRÒXIM ORIENT
Internacional 13/10/2015

Les bombes de Rússia guanyen terreny per a Al-Assad a Síria

Putin intensifica els atacs a les zones rebels i al·lega que cal “estabilitzar les autoritats legítimes”

Ethel Bonet
4 min
Les bombes de Rússia guanyen terreny per a Al-Assad a Síria

LíbanDes que va començar, fa 12 dies, la campanya de bombardejos russos a Síria, el pols de la guerra s’inclina a favor del president Baixar al-Assad. Moscou està duent a terme una política de tractament desigual a Síria. Mentre segueix insistint que els atacs aeris tenen com a objectiu posicions de l’Estat Islàmic, els bombardejos s’han centrat en les províncies d’Idlib i Hama i en el feu alauita de Latakia, on la presència dels jihadistes és molt limitada.

El president rus va defensar ahir la intervenció militar del seu país a Síria, argumentant que es regeix “de conformitat amb el dret internacional” i que s’ha realitzat “a petició de les autoritats oficials de Síria”. “La fase activa de la nostra missió a Síria es limitarà a les operacions ofensives de l’exèrcit sirià. La nostra tasca consisteix a estabilitzar les autoritats legítimes i propiciar un compromís polític”, va afegir.

Moscou, que dóna suport obertament al president sirià, creu que el seu govern hauria de ser la peça central dels esforços internacionals per lluitar contra els grups terroristes a Síria. La matisació de quins són els “grups terroristes” al país àrab deixa a Rússia un ampli ventall per atacar qualsevol enemic d’Al-Assad.

Als bombardejos russos s’hi suma l’ofensiva terrestre de l’exèrcit sirià, amb el suport dels seus aliats, la milícia xiïta libanesa Hezbol·lah i oficials de la Guàrdia Revolucionària iraniana, que estan recuperant territori perdut a la província occidental de Hama i al bastió mediterrani alauita de Latakia.

Ciutat disputada

Precisament l’aviació russa va efectuar ahir un total de 14 bombardejos a la localitat de Kafr Nabuda, al nord-oest de Síria, el control de la qual es disputen les forces del règim de Damasc i grups rebels islamistes.

Segons l’Observatori Sirià de Drets Humans, des de primera hora es van registrar forts combats entre els efectius governamentals sirians, milicians de Hezbol·lah i les faccions insurgents, als voltants de la població. “Les forces lleials a Al-Assad han aconseguit avançar en el seu intent de recuperar el domini de Kafr Nabuda, situada al nord de la província central siriana de Hama”, va dir l’Observatori.

“Moscou està utilitzant la campanya de bombardejos com a pretext per atacar grups rebels sunnites que reben suport de Washington i els seus aliats, com una forma de protegir el govern de Damasc”, va assegurar a l’ARA el general retirat Nizar Abdelkader. Segons l’analista militar, l’oposició siriana no controla més del 10% o el 15% per cent del territori, mentre que gairebé la meitat del país està en mans de l’EI. Així doncs, “l’assistència a Damasc també s’emmarca dins de lluita contra els jihadistes, que són la veritable amenaça”, apunta.

Moscou i Washington diuen que tenen el mateix enemic: l’Estat Islàmic. Però també tenen amics molt diferents, i punts de vista oposats sobre com resoldre cinc anys de guerra civil de Síria, que ha matat més de 250.000 persones i n’ha forçat 10 milions a fugir de casa seva.

Washington i els seus aliats creuen que Al-Assad ha d’abandonar el poder en qualsevol acord de pau a Síria. Moscou, però, no concep el futur de Síria sense Al-Assad.

Sota l’argument que un buit de poder a Síria només podria portar més caos i enfortir l’EI, Rússia està intentant negociar amb els seus principals oponents -l’Aràbia Saudita i els EUA- per coordinar una estratègia comuna en la lluita contra el grup jihadista. Ahir els EUA van entregar 45 tones de munició als rebels sirians que lluiten contra l’EI, un intent de compensar la retirada del seu programa de 500 milions per a l’entrenament a aquests grups.

Diàleg amb els saudites i els EUA

Sobre aquest assumpte, Moscou va insistir ahir que havia aconseguit progressos en les converses amb l’Aràbia Saudita després de la reunió informal entre Putin i el ministre de Defensa saudita, Mohammad bin Salman, que van assistir al Gran Premi de Rússia de Fórmula 1.

“El president Putin va expressar la nostra comprensió per les preocupacions de l’Aràbia Saudita i es va confirmar la plena coincidència dels objectius que l’Aràbia Saudita i Rússia persegueixen respecte a Síria”, va dir ahir el ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov.

El cap de la diplomàcia russa va matisar que, tot i que s’havien produït avenços en el diàleg de Moscou, Washington i Riad, no estaven d’acord en la seva totalitat “encara”.

L’optimisme de Moscou va contrastar amb la versió saudita. Una font saudita va dir ahir a Reuters que el príncep hereu Bin Salman va advertir Putin que la intervenció de Rússia podria fer escalar la guerra i inspirar combatents de tot el món per anar a lluitar a Síria.

Lavrov també va destacar avenços en les negociacions militars amb els Estats Units per evitar enfrontaments accidentals entre els seus caces sobre l’espai aeri sirià. Washington lidera una coalició internacional en què participen els països del Golf, Jordània, Qatar i Turquia.

El fet que el règim sirià es pugui recuperar militarment, amb el suport de Rússia, suposa una amenaça per al bàndol regional que dóna suport als rebels sirians. Fa uns dies un grup de clergues saudites van cridar els musulmans del món a prestar ajuda financera i militar als rebels de Síria per lluitar contra la intervenció militar russa al país, que van qualificar de “guerra contra els sunnites”.

stats