Publicitat
Publicitat

Rússia veta una resolució de l'ONU que condemnava el "genocidi" de Srebrenica

La negativa russa, que respon a la crida del president de Sèrbia, no permet aprovar un text amb motiu del 20è aniversari de la massacre

Rússia ha vetat aquest dimecres una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU que condemnava el " genocidi" de Srebrenica, on van morir 8.000 bosnians musulmans a mans de tropes serbobosnianes.

El govern rus ha argumentat que el text, que s'havia d'aprovar amb motiu del 20 aniversari de la massacre de Srebrenica, argumentant que el text estava "políticament motivat" i contenia informació "distorsionada".

La proposta de text només va comptar amb el suport de 10 dels 15 països representats al Consell de Seguretat, amb quatre abstencions i el vot en contra de Rússia, per la qual no va ser aprovada la resolució pel veto d'aquesta última nació.

Rússia, Estats Units, França, el Regne Unit i la Xina, els cinc països amb un lloc permanent en el Consell de Seguretat, tenen dret de veto en totes les resolucions d'aquest òrgan de Nacions Unides.

El text hauria d'haver-se votat dimarts, però, davant l'oposició de Rússia, es va postergar la votació per avui dimecres, amb la intenció d'apropar les posicions perquè hi hagués una resolució que comptés amb suport total.

L'ambaixador rus davant l'ONU, Vitaly Txurkin, abans d'exposar els seus arguments, ha demanat un minut de silenci per recordar les víctimes de Srebrenica, però, a continuació, ha sol·licitat que no fos sotmès a votació l'esborrany de resolució. Txurkin ha dit que el text estava "políticament motivat" i que contenia "distorsions" perquè culpava de la tragèdia només un bàndol, de forma que podria crear divisions i per tant calia buscar una resolució "més equilibrada".

El presentant rus ha explicat que ell mateix havia proposat un altre esborrany, però els "elements essencials" d'aquest text havien estat "ignorats", per la qual cosa havia demanat que no fos sotmès a votació el text proposat pel Regne Unit, una petició que va comptar amb el suport de la Xina.

No obstant això, el Regne Unit va insistir a seguir amb el procés, i la votació va acabar amb el resultat esmentat. A més del veto de Rússia i les abstencions dels representants de la Xina, Veneçuela, Angola i Nigèria.

L'oposició russa parteix de les crides fets pel president serbi, Tomislav Nikolic, que va escriure al seu homòleg rus, Vladímir Putin, per demanar-li que vetés la resolució en el Consell de Seguretat, on Sèrbia no està present.

El nacionalista Nikolic va assegurar la setmana passada que l'adopció de la resolució tindria un efecte negatiu per a les relacions regionals als Balcans i aniria contra la reconciliació.

Aquest mateix argument ha estat esgrimit per l'ambaixador rus a la reunió del Consell d'aquest dimecres, on ha remarcat que 20 anys després s'ha d'entrar una nova etapa per "avançar" en l'estabilització dels Balcans, sense caure en el debat de "qui va patir més".

El 2007, el Tribunal Internacional de Justícia va declarar que el crim comès a Srebrenica va ser un "genocidi", amb l'assassinat d'uns 8.000 musulmans succeït després que tropes serbobosnianes van conquerir aquest enclavament que en principi estava protegit per "cascos blaus".

Per la seva banda, el vicesecretari general de l' ONU, Jan Eliasson, ha defensat aquest dimecres el "paper central" del Consell de Seguretat de l'ONU per "prevenir els genocidis" i per adoptar decisions conjuntes en fets d'aquest tipus: "Veiem avui com altres situacions poden deteriorar-se i sortir de control quan el Consell està dividit", ha dit, en referència a conflictes com el de Síria.

"La matança a Síria, sens dubte, ha aportat la seva pròpia quota en la reputació i la posició del Consell de Seguretat i l'ONU", ha afirmat, i ha afegit que el món espera que l'ONU "rendeixi el millor homenatge" a les víctimes de aquest genocidi.