Publicitat
Publicitat

Sarkozy acusa Tsipras d'"irresponsable" i de mentir al poble grec

"No podem acceptar una Europa feble", proclama a Madrid l'expresident francès

L'expresident francès i líder del partit conservador Els Republicans, Nicolas Sarkozy, ha carregat des de Madrid contra "l'irresponsable" primer ministre grec, Alexis Tsipras, a qui ha acusat de "mentir al seu poble" i ara pretendre que els altres en paguin les conseqüències.

Sarkozy, en una  intervenció al Campus FAES al costat de l'expresident espanyol José María Aznar, ha subratllat que Europa no pot donar l'esquena al poble grec, però els grecs han de triar entre Europa i un govern que vol destruir-la.

L'expresident francès ha acusat Tsipras d'haver promès coses que "sabia que no podia complir" i de liderar un govern "irresponsable" que creu que es pot "exonerar de qualsevol responsabilitat" i deixar de complir les regles mentre els altres paguen per ells.

"Hem volgut una Europa forta, no podem acceptar una Europa feble", ha recalcat Sarkozy, que ha incidit que o es troba una via de solució i de compromís o hi haurà "un fracàs aterridor amb totes les conseqüències".

En aquest context, ha assegurat que el futur d'Europa "es jugarà" en bona part a la Mediterrània, el vincle entre Àfrica i Europa, i, o bé es troben les solucions adequades, o "serà el caos".

El dirigent francès ha insistit que la democràcia i la llibertat requereixen de regles, perquè és "massa fàcil" dir als altres: "Jo no respecto les regles, paguin per mi".

Això és, a parer seu, el que ha fet el govern grec i ha preguntat per què Espanya, Portugal o Irlanda han fet tants esforços si demà poden "exonerar-se de qualsevol responsabilitat i demanar als altres que paguin burlant-se així del que pugui ocórrer a Europa".

Sarkozy ha al·ludit al referèndum que ha proposat el govern grec sobre les propostes de la UE i al fet que hi hagi anunciat que demanarà el vot en contra: "Quina irresponsabilitat, quin cinisme!", ha asseverat.

No obstant això, Sarkozy aposta perquè aquesta crisi serveixi per consolidar la Unió Europea i accelerar la construcció d'una zona euro "digna d'aquest nom".

"La guerra no es fa a mitges"

Així mateix, s'ha referit a la necessitat de consensuar una política comuna en matèria d'immigració en la lluita contra el terrorisme jihadista.

"Les democràcies no tenen el dret de ser febles", ha proclamat Sarkozy, per a qui si l'Estat Islàmic -"una banda de bàrbars", els ha definit- ha declarat la guerra a la civilització humana, cal combatre'l amb "voluntat" de guanyar.

"Quan es decideix fer la guerra cal fer-ho totalment, no es fa la guerra a mitges, es fa la guerra o no es fa", ha afegit.

Sarkozy ha reclamat a més que els països de la UE revisin les seves mesures de seguretat per acabar amb l'existència de terroristes en sòl europeu que "volen destruir" els països en què viuen. "No és un tema d'esquerra o de dreta, sinó de valentia i de voluntat, de lucidesa i de rapidesa", ha dit.

En aquest sentit, ha assenyalat que els musulmans tenen dret a viure la seva religió, però també la República Francesa té dret a demanar "esforços" per "assegurar la concòrdia, l'entesa i la pau".

Etiquetes