Internacional 19/06/2015

S’accelera la retirada de dipòsits dels bancs hel·lens

Ara
2 min
Cues davant d’un caixer a Atenes el mes passat en plena negociació entre Grècia i els creditors.

BarcelonaNo tothom aguanta igual la guerra de nervis en el temps de descompte de les negociacions entre Grècia i els creditors. Aquesta setmana, en només tres dies, s’han retirat 2.000 milions d’euros dels bancs grecs, segons una informació revelada ahir per l’agència Reuters citant tres fonts bancàries gregues. Aquests 2.000 milions representen l’1,5% dels 134.000 milions d’euros que tenien els bancs grecs en dipòsits a finals del mes d’abril.

La retirada de capital de les entitats gregues fa mesos que dura i fins ara havia anat a un ritme d’uns 200 a 300 milions d’euros diaris, una xifra que es va disparar exponencialment entre dilluns i dimecres, després del col·lapse de les converses entre el govern grec i les institucions -la UE, el BCE i l’FMI- el cap de setmana passat.

Els 2.000 milions retirats en tres dies representen el doble del que el Banc Central Europeu ha garantit a les entitats gregues per a aquesta setmana a través del fons de liquiditat d’emergència (ELA). I és aquest decalatge el que va disparar ahir les alarmes, ja que, en una situació semblant, el 2013 a Xipre es va limitar l’efectiu que es podia retirar de les entitats bancàries. Davant d’això, preguntat ahir a la reunió de l’Eurogrup sobre si els bancs podrien obrir avui, el conseller del BCE, Benoît Coeuré, va assegurar: “Demà [per avui] sí. Dilluns no ho sé”.

Però el ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, va carregar amb duresa contra aquests informacions i va acusar les institucions creditores d’atiar la incertesa i la por per “forçar el govern grec” a firmar un acord. “La retirada de dipòsits va començar al desembre, abans que governéssim, quan l’anterior executiu grec va llançar una campanya de la por per evitar la nostra victòria a les urnes al gener”, va puntualitzar Varufakis, que va afegir que tot plegat era una “maniobra política” contra l’executiu de Tsipras. Però a l’altra banda, el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va atribuir aquest moviment de capitals a la “gran preocupació dels grecs pel seu futur”.

El Banc Central de Grècia, que dimecres va alertar contra una sortida de Grècia de l’euro, va declinar ahir fer cap comentari sobre el tema però una de les fonts bancàries citades per Reuters sí que va reclamar al govern del primer ministre Tsipras un acord “com més aviat millor”.

Els diners es queden al país

Els últims episodis de la crisi de l’euro a Grècia han provocat la retirada de 30.000 milions d’euros dels bancs hel·lens entre l’octubre i l’abril, segons dades del Banc Central grec. I, al revés del que va passar el 2012, quan el país va estar a punt de fer fallida, el Banc Central hel·lè assegura que els grecs mantenen al seu país la major part dels diners que treuen dels bancs , en lloc d’enviar-los a l’estranger.

stats