Internacional 15/02/2013

Saeb Erekat: "Defensarem Palestina per tots els mitjans legals"

Negociador de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina ha estat en totes les taules de diàleg entre Israel i Palestina des de la Conferència de Madrid, el 1991

Cristina Mas
2 min
Saeb Erekat: "Defensarem Palestina per tots els mitjans legals"

BarcelonaSaeb Erekat (Jerusalem, 1955) ha estat en totes les negociacions entre Israel i Palestina des de la Conferència de Madrid, el 1991. Format als Estats Units i Anglaterra, pertany a la direcció de Fatah i és diputat. Ha participat en els governs de Iàsser Arafat i Mahmud Abbas.

El reconeixement de Palestina a l'ONU li obre la porta per denunciar Israel davant del tribunal de l'Haia. El pas és a l'agenda?

Ara Palestina té identitat legal internacional. És un país ocupat, com ho eren Noruega, Holanda, Bèlgica o França durant la II Guerra Mundial. Els nostres equips polítics i legals estan estudiant els instruments d'accés a 63 agències, tractats i convencions internacionals. Tenim tot el dret a trucar a totes aquestes portes. I si algú es preocupa pels tribunals, el que hauria de fer és deixar de cometre crims. Nosaltres defensarem el nostre poble a través de tots els mitjans legals que tinguem al nostre abast.

S'han reobert les converses de reconciliació entre Fatah i Hamàs. Aquest cop poden tenir èxit?

Aquest cop és diferent, perquè si no ens ajudem nosaltres mateixos, no ho farà ningú. La setmana passada vam arribar a acords importants: el president Abbas formarà un govern tecnocràtic i s'ha posat en marxa el procés per convocar eleccions, a més d'un comitè de reconciliació civil i un acord per reobrir els locals de Hamàs a Cisjordània i els de Fatah a Gaza. Abbas diu a Hamàs que el govern tecnocràtic durarà 90 dies i després hi haurà eleccions. Hem d'aprendre a resoldre les nostres diferències a través dels vots, no de les bales. Si Hamàs guanya les eleccions, serà el govern de tots els palestins i, com va fer Khomeini a l'Iran o Mursi a Egipte, pot mantenir tots els acords internacionals que hem signat fins ara. Inclòs un compromís per als dos estats. I crec que ens en sortirem. L'objectiu de la meva vida ha estat tornar a posar Palestina al mapa, i Palestina és molt més important que Fatah o Hamàs.

¿Hi ha perspectives de tornar a les negociacions amb Israel?

El problema és que per Benjamin Netanyahu [primer ministre israelià] el preu d'un estat palestí és molt més car que el preu del conflicte. No podem forçar els israelians a fer la pau, però la nostra opció són dos estats sobre les fronteres del 1967. Netanyahu només ha de pronunciar aquestes quatre xifres. Si Israel vol un estat amb els seus assentaments, serà la seva decisió. Però els nens que neixen avui en famílies no jueves entre el Jordà i el Mediterrani seran majoria quan comencin l'escola, el 2019. No repetirem el passat: no acceptarem que continuïn les colònies i els dictats. No són precondicions. És la seva obligació.

Com valora el nou paper d'Egipte i Qatar a Palestina?

El que està passant al món àrab és bo. Egipte i Qatar no han de decidir qui mana a Palestina: estan contribuint a la reconciliació i han d'acceptar la nostra democràcia.

stats