Internacional 24/08/2012

Samaràs alerta que Europa viurà un "malson" si el seu país surt de l'euro

Ara
1 min

BARCELONAEl primer ministre grec, Andonis Samaràs, alerta en una entrevista a l'edició d'avui divendres del diari Le Monde que una sortida del seu país de l'euro desencadenaria una agitació social que podria ser "molt contagiosa" a altres països europeus. "Combinat amb la inestabilitat al Pròxim Orient -diu Samaràs- això podria convertir-se en un malson geopolític que depassaria les fronteres gregues". Pel primer ministre, la reacció dels mercats financers, "que anticiparien la sortida d'altres països", provocaria un efecte dòmino.

Samaràs reconeix que no és fàcil trobar la manera de retallar els 11.700 milions d'euros que li exigeix ara la troica -la UE, el BCE i l'FMI-, que ha rescatat el país de la fallida. "No és fàcil de retallar el 5,5% del PIB en una economia que està en el cinquè any de recessió i que es contraurà el 2012 per segon any consecutiu un 7%". Però, tot i això, el primer ministre grec garanteix que faran els deures i "d'aquí dues o tres setmanes [el nou pla d'ajust] estarà acabat i es votarà al Parlament".

Ingressos extres

Antonis Samaràs, que va accedir al càrrec de primer ministre ara fa dos mesos, assegura a Le Monde que el seu govern es planteja vendre illots deshabitats per obtenir ingressos extres per a l'estat. "A condició que no hi hagi un problema de seguretat nacional -diu Samaràs-, alguns illots deshabitats poden donar uns rendiments. No es tracta de malvendre'ls, però sí de capitalitzar un terreny que no es fa servir per donar beneficis a un preu just".

"Si ho fem tot per quedar-nos a l'euro i al final els nostres socis ens abandonen, això serà dramàtic", conclou el primer ministre Andonis Samaràs.

stats