Publicitat
Publicitat

Samir Shaafi: “Es tracta d’un èxit compartit per tota la societat tunisiana”

Secretari General Adjunt de la UGTT

Com valora la concessió del Nobel al Quartet?

És un orgull per a la UGTT, i també tota una sorpresa. És el primer cop que un premi Nobel recau en Tunísia. Crec que el guardó és un èxit compartit no només pels integrants del Quartet, sinó també per tota la societat civil tunisiana.

Per què Tunísia és l’únic país de la Primavera Àrab que ha sigut capaç de culminar la seva transició pacíficament?

Hi ha diversos factors que ens diferencien de la resta. En primer lloc, el poble tunisià té un alt nivell educatiu i una llarga cultura de tolerància cap a l’altre. No tenim una història de conflictes sectaris. En segon lloc, la nostra posició geogràfica és de gran ajuda. Estem lluny del conflicte araboisraelià, i per tant, no hi ha interessos estrangers que vulguin ficar-se en la nostra polític interna. A més, Tunísia compta amb institucions civils, com la UGTT, que gaudeixen d’una gran popularitat i legitimitat entre la societat.

Quines lliçons es poden extreure de l’experiència tunisiana de transició?

És vital que hi hagi entitats civils independents dels partits polítics forts, capaces de defensar l’interès general i de promoure grans pactes de consens. Sobretot, la seva existència és necessària quan es tensa el panorama polític. A més, també destacaria el fet de no recórrer a la intervenció estrangera davant l’aparició de problemes. Les ingerències estrangeres mai porten solucions, més aviat agreugen els problemes, com hem vist a Síria, l’Iraq i el Iemen.

És optimista respecte al futur de Tunísia?

Sí, ho sóc, tot i que el país encara té greus problemes. Tunísia té un elevat nivell d’atur i de desigualtats socials. Si volem que la nostra experiència sigui un veritable èxit, hem d’aconseguir millores en les condicions de vida del ciutadà mitjà. I per això proposem la celebració d’una nova ronda de diàleg nacional.