Publicitat
Publicitat

Santos dóna a les FARC quatre mesos per arribar a un acord de pau

El president colombià assegura que veu ja "llum al final del túnel"

El procés de pau a Colòmbia ha entrat en una nova fase que pot conduir a un acord definitiu o al seu final si la guerrilla de les FARC compleix l'anunciat fet a l'Havana, segons ha advertit el president Juan Manuel Santos, que ja ha parlat de fixar terminis al procés.

El cap d'Estat, que ha afirmat que veu per fi "la llum al final del túnel" en els diàlegs de pau iniciats el novembre del 2012 a la capital cubana, es va mostrar optimista amb l'anunciat aquest diumenge [matinada, hora catalana] pels negociadors del Govern i les FARC, però alhora cautelós. "Estarem vigilant el que avui s'ha pactat. I en quatre mesos a partir d'ara, depenent de si les FARC compleixen, prendré la decisió de si seguim amb el procés o no", ha manifestat el mandatari en una al·locució de 13 minuts al país per explicar la situació.

El govern i les FARC van anunciar un pla per reduir la intensitat del conflicte i agilitzar la consecució d'acords a l'Havana amb la finalitat de crear les condicions per arribar més endavant a un alto el foc bilateral i definitiu.

Amb el propòsit d' avançar "sense demores a la signatura de l'acord final" de la fi del conflicte, les parts van acordar a més un canvi de la metodologia utilitzada fins ara, de cicles de reunions, per "un treball tècnic, continu i simultani sobre els punts centrals de l'agenda ". Segons Santos, les decisions preses a Cuba, "donen una nova llum d'esperança per arribar a un acord final" perquè és "urgent tornar a reduir la intensitat de la guerra".

En aquest sentit ha destacat que les FARC, que la setmana passada havien anunciat un alto el foc unilateral d'un mes a partir del proper 20 de juliol, "es van comprometre a mantenir la suspensió unilateral de tot tipus d'accions ofensives".

En resposta a aquest anunci, i si efectivament suspenen l'onada d'atacs iniciada el 20 de maig contra militars, policies i contra les infraestructures del país, especialment la petroliera i l'elèctrica, l'Estat reduirà les accions militars en contra d'aquesta guerrilla.

"Però cal entendre-ho bé: les nostres forces armades estan llestes per a una gradual distensió si les FARC compleixen. Si no, estaran llestes per enfrontar-les amb la determinació i contundència amb què sempre ho han fet", ha emfatitzat el president.