RELLEU A L'ELISI
Internacional 09/05/2012

Sarkozy i Hollande, imatge d'unitat

Una encaixada per simbolitzar la normalitat del traspàs presidencial que es farà dimarts que ve. Va ser ahir la imatge que van oferir el president sortint, Nicolas Sarkozy, i el seu relleu, François Hollande.

Marc Vidal
3 min
L'ENCAIXADA DELS DOS RIVALS POLÍTICS
 L'encara president, Nicolas Sarkozy, va donar la mà a qui el rellevarà dimarts que ve, François Hollande, abans de dipositar, tots dos junts, una corona de flors sobre la tomba al soldat desconegut a l'Arc de Triomf de París, en l'acte de commemoració del final de la Segona Guerra Mundial, el 8 de maig del 1945.

BARCELONA.Va ser només una imatge, però carregada de simbolisme. Perdedor i guanyador del duel presidencial de diumenge a França van participar ahir conjuntament en l'ofrena floral que cada any rememora el final de la Segona Guerra Mundial. El president sortint, Nicolas Sarkozy, va estrènyer la mà a qui li prendrà el relleu, François Hollande, i tots dos van dipositar una corona de flors a la tomba del soldat desconegut a l'Arc de Triomf de París. Una imatge d'unitat i continuïtat democràtica per a un relleu de presidència que s'està fent amb absoluta normalitat i que culminarà dimarts que ve quan els dos homes es traspassin el poder en una cerimònia a l'Elisi.

"És el sentit de la meva presidència, vull unir", va assegurar el futur president francès, François Hollande, que va acceptar sense pensar-s'ho l'oferiment que li va fer Nicolas Sarkozy per participar plegats en aquesta cerimònia anual carregada de simbolisme -la defensa de la República- i solemnitat -el record dels que van morir a la guerra contra el nazisme-. "Unitat sobretot després d'una campanya dura, aquesta ho ha estat especialment", va dir Hollande als periodistes.

Des del 1995 que el president sortint i el futur no participaven en aquest acte oficial conjuntament. Aleshores va ser François Mitterrand, que acabava de ser derrotat a les urnes, el que va comparèixer al costat del seu successor, Jacques Chirac, que era a punt d'assumir el càrrec de president. El 2002 Nicolas Sarkozy va rebutjar participar en aquesta cerimònia al costat de Chirac, de qui prendria el poder pocs dies després.

François Hollande va continuar ahir els seus contactes cara endins, per formar el futur govern, i cara enfora, per atendre els missatges que li arriben de tot el món. La cancellera alemanya, Angela Merkel, li va adreçar ahir mateix una carta per felicitar-lo "de tot cor" i advertir-lo que assumia un càrrec de responsabilitat "en un temps ple de reptes".

"Depèn de nosaltres que es prenguin les decisions necessàries per a la Unió Europea i l'eurozona per preparar les nostres societats de cara al futur", va assegurar en la carta la cancellera, que dilluns ja va deixar clar que no estava disposada a reobrir la negociació de l'acord que consagra l'austeritat a la UE tot i les intencions d'Hollande d'incloure en aquesta entesa una apel·lació al creixement econòmic.

Hollande manté el rumb

"La intenció d'Hollande és clara i no ha canviat -va assegurar ahir Pierre Moscovici, director de campanya del futur president, responent a les paraules de Merkel-. Consisteix a reorientar la construcció europea perquè sigui més favorable al creixement, i per això no aprovarem l'acord europeu tal com està, sinó que el completarem amb un element per al creixement". Hollande i Merkel en parlaran en una trobada probablement la setmana que ve a Berlín, encara per confirmar.

Mentre Sarkozy afronta la retirada, cobrarà 5.250 euros bruts mensualment i 12.000 euros més -també mensuals- si decideix formar part amb exclusivitat del Consell Constitucional, Hollande i la seva companya, Valérie Trierweiler, van refermar ahir que la seva intenció és no traslladar-se a l'Elisi i continuar vivint al seu pis del centre de París.

"Veurem si per raons de seguretat és possible", va dir Hollande als periodistes que fan guàrdia davant l'edifici on viu. Ahir la futura primera dama, que és periodista, va demanar a Twitter "als seus col·legues" que respectin "la seva vida i la dels seus veïns" i no "acampin" davant de casa seva.

stats