Publicitat
Publicitat

Sarkozy llança Els Republicans a la cursa per recuperar la presidència francesa

La xiulada a Fillon i Juppé, els seus rivals, marca el congrés de refundació del centredreta

L'expresident francès, Nicolas Sarkozy, ha consolidat el seu control sobre el centredreta aquest dissabte després que el congrés del partit hagi aprovat per una majoria aclaparadora el canvi de nom de la Unió del Moviment Popular per 'Els Republicans', en un cop als seus rivals conservadors abans de les eleccions presidencials del 2017.

L'endemà que el 83% dels més de 210.000 membres del partit avalessin el canvi de nom, Sarkozy ha respost als crítics que acusen el partit d'intentar usurpar els valors del país. "Per als que ens acusen de confiscar la República, vull respondre que si no l'haguessin traïda, abandonada i degradada, no l'hauríem de restaurar", ha dit en el congrés de rellançament de la formació.

Els seus rivals més clars en el lideratge del centredreta, Alain Juppé i Francois Fillon, tots dos ex primers ministres i vistos com a més moderats, han estat escridassats per alguns militants quan han sortit a l'escenari, tot i que Sarkozy ha intentat defensar els dos "homes d'estat".

L'expresident francès també ha rebut el suport de  la cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha enviat un missatge de vídeo gravat per felicitar-lo.

"Benvolgut Nicolas Sarkozy, benvolguts amics, m'agradaria enviar els meus millors desitjos per al vostre congrés en nom meu i en nom de la CDU," diu l'enregistrament, i afegeix que espera que les dues parts col·laborin més.

El retorn de Sarkozy
La votació marca una nova etapa en el retorn polític de Sarkozy, tot i que encara té pendents alguns assumptes amb la Justícia: està sent investigat per intentar influir els jutges en els casos de presumpte finançament irregular en la campanya  electoral del 2007. L'expresident s'enfronta a la difícil tasca de convèncer el francesos que està en condicions de tornar a la presidència. Segons una enquesta de 'Le Parisien', el 72% de francesos no vol que torni a la política. Sarkozy també provoca divisió dins la seva pròpia família política:només el 49% de simpatitzants del centredreta consultats en el sondeig donen suport a la seva candidatura.