FRANÇA
Internacional 02/12/2012

Secret d'estat al descobert: Mitterrand era un bon pare

Maïa De La Baume
3 min
Secret d'estat al descobert: Mitterrand era un bon pare

THE NEW YORK TIMES / PARÍSDe petita es colava al Palau de l'Elisi a veure el seu pare, el president de França, a través d'una porta del darrere que conduïa directament a les habitacions privades. A l'hivern, sopaven junts a la biblioteca, al costat de la llar de foc. Mazarine Pingeot és la filla de François Mitterrand i Anne Pingeot, l'amant de l'expresident francès. Va ser un secret d'estat durant gairebé tot el seu mandat de 14 anys com a cap de l'estat francès.

"Quan era fora, era el president", confessa la dona, que té els ulls foscos del seu pare. "Quan era a casa, era tot per a mi". Mitterrand, que era conegut com l'Esfinx , va començar la doble vida molt abans de ser elegit president, però l'existència de la seva segona família no es va fer pública fins al final de la seva carrera política. Menys d'un any després de deixar el càrrec el 1995, va morir de càncer, una malaltia que també va intentar mantenir en secret. Anne i Mazarine Pingeot van assistir al funeral d'estat, juntament amb l'esposa de Mitterrand, Danielle, i els seus dos fills.

Durant la seva presidència, Mitterrand vivia oficialment amb Danielle en una casa a la Rue de Bièvre. Però passava gairebé cada nit amb Anne Pingeot, una conservadora del Museu d'Orsay, i Mazarine, que encara fa servir el cognom de la seva mare. El 1984, sent ja president, Mitterrand va reconèixer legalment Pingeot, però la seva existència es va mantenir en secret fins que deu anys més tard la revista britània Paris Match va publicar fotografies del pare amb la jove.

La filla de l'expresident francès -que ara té 37 anys i és una escriptora mediàtica i professora de filosofia- va viure amb la seva mare en un apartament secret del districte setè propietat de l'estat francès, i sota la protecció de vuit guardaespatlles del govern. Pingeot acaba de publicar Bon Petit Soldat (Petita soldadeta), un diari on recull com va viure una infantesa marcada pel secret d'estat. "Els secrets es fan pesats perquè no es poden compartir: al final els protegeixes més que a tu mateixa", explica.

Pingeot va créixer envoltada de llibres i de guardaespatlles. Escrivia poemes i llegia Flaubert, Balzac i Zola, perquè "la literatura casa amb la soledat". I quan li van regalar una bicicleta, els seus guardaespatlles la seguien també amb bicicleta.

Era una època diferent, en què els càrrecs públics gaudien de més protecció de la seva intimitat i a Mitterrand li agradava portar-la a dinar a restaurants o passejar amb ella al costat del Senna. Però l'expresident també va ordenar als serveis secrets interceptar les trucades dels que coneixien l'existència de la nena i només en va parlar a un cercle reduït.

A casa, Pingeot era la filla única estimada. La seva mare i Mitterrand s'havien enamorat en la primera campanya presidencial, el 1963, quan ell tenia uns 40 anys i ella poc més de 20. Quan Mitterrand va arribar al poder el 1981, la seva filla tenia 6 anys, i el seu pare es va negar a canviar la seva rutina. "Venia a casa cada dia i em cantava una cançó de bressol gairebé cada nit", recorda. Passaven les vacances junts al sud de França i compartien els seus rituals: cada nit Mazarine feia un petó al nas del president, tan angulós com el seu.

El 1994, la publicació de les fotos de Mitterrand amb la seva filla secreta va caure com una bomba. "El meu pare em va trucar i em va dir: 'Prepara't'", recorda. "Va ser ultraviolent. Vaig passar de la invisibilitat a l'exposició, i em vaig sentir més empresonada". La seva primera aparició pública va ser al funeral.

Pingeot es defensa de les crítiques contra els seus llibres dient que la seva "és un tros de la història de França". Mai no ha entrat en política però va donar suport a la campanya de l'ara president, François Hollande. Al juny, va estar convidada a l'acte oficial d'investidura: "Va ser un moment històric, però per mi, significava tornar a l'Elisi sense haver-me d'amagar".

stats