POLÍTICA FRANCESA
Internacional 19/06/2012

Ségolène Royal no tira la tovallola

Marc Vidal
2 min
L'excandidata presidencial medita el seu futur.

BARCELONA.Els socialistes francesos van començar a assaborir ahir la seva hegemonia a totes les institucions polítiques del país. A més de la majoria absoluta obtinguda diumenge a l'Assemblea Nacional, on tindran 302 dels 577 escons, el Partit Socialista (PS) controla també el Senat i té a les seves mans una gran part del poder regional del país. Una base prou sòlida per tirar endavant el gir a l'esquerra del nou president, François Hollande, que la setmana que ve ja tindrà constituït el nou Parlament i podrà posar fil a l'agulla.

L'única nota discordant de la jornada de diumenge per a la direcció del PS va ser l'eliminació de l'excandidata presidencial Ségolène Royal, que aspirava a presidir l'Assemblea Nacional però que ha hagut de canviar de plans a corre-cuita un cop s'ha quedat sense escó en un duel amb un socialista dissident. "És un cop dur", va reconèixer ahir Ségolène Royal, que no va voler descartar cap hipòtesi sobre el seu futur polític diumenge a la nit. "Estic reflexionant, cal donar temps al temps", va reiterar Royal ahir.

L'excandidata presidencial, que va concórrer a les primàries socialistes l'any passat i va obtenir el suport de només el 7% dels electors, podria tornar a optar al lideratge del Partit Socialista al congrés d'aquesta tardor, una aventura frustrada l'any 2008 a Reims, quan Royal va perdre davant Martine Aubry per un centenar de vots amb polèmica pel recompte inclosa.

El que sembla clar és que Ségolène Royal no tindrà cartera al govern socialista liderat per Jean-Marc Ayrault, ja que la condició que va posar ell mateix per ser a l'executiu és que tots els ministres que es presentessin a les eleccions legislatives guanyessin l'escó per continuar al poder. Tots els ministres van passar la prova, fins i tot els que corrien més risc de perdre-la, i si es manté fidel a la seva promesa, Ayrault no podrà fer ara ministra una Ségolène Royal perdedora.

De moment l'excandidata presidencial continuarà amb l'únic càrrec públic que encara té, el de presidenta de la regió de Poitou-Charentes. Ahir el diari Le Monde assegurava que pels passadissos de la seu socialista, durant la nit electoral, s'especulava que el retir polític de Ségolène Royal sigui l'Associació de Regions de França, una entitat que agrupa el poder regional i que ara presideix un socialista que sí que podria entrar al govern i deixar a Royal la "superpresidència" de les regions franceses.

La desfeta dels conservadors

Els que encaren un futur polític magre són els diputats de la conservadora UMP, de Nicolas Sarkozy, que es van quedar amb només 206 escons dels 320 que tenien a l'Assemblea Nacional després de sortir malparats de la batalla electoral davant l'ultradretà Front Nacional.

"Hem de refermar la nostra identitat davant la ultradreta", va assumir ahir l'ex primer ministre Alain Juppé a Le Monde , en ple debat intern sobre la successió de Sarkozy, que ahir va rebre, un cop perduda fa quatre dies la seva immunitat, una primera denúncia als jutjats dels familiars de les víctimes d'un atemptat a Karachi.

stats