PRÒXIM ORIENT
Internacional 04/01/2014

Segrestats a Síria cinc cooperants de Metges Sense Fronteres

Un grup armat se'ls va endur d'una casa de Latakia per sotmetre'ls a un "suposat interrogatori"

Cristina Mas
2 min

Barcelona.La guerra de Síria ha traspassat tots els límits. No es respecta cap llei, ni la protecció de la població civil ni la dels treballadors humanitaris o els periodistes. Metges Sense Fronteres (MSF) va confirmar ahir que cinc cooperants van ser segrestats a la casa que compartien a la ciutat costanera de Latakia, al nord del país, per un grup armat que se'ls va endur per fer-los un "suposat interrogatori". Són de Bèlgica, Dinamarca, el Perú, Suècia i Suïssa. L'ONG va confirmar a l'ARA que està en contacte amb els implicats i els familiars dels retinguts, però no va voler donar més detalls sobre la seva feina ni sobre el grup que se'ls va endur per motius de seguretat.

MSF compta amb sis hospitals i quatre centres de salut al nord de Síria, i uns 700 treballadors locals i estrangers sobre el terreny. També assisteix centenars de milers de refugiats sirians al Líban, Jordània, l'Iraq i Turquia. Com que l'ONG no ha obtingut permís del règim d'Al-Assad per treballar al país, només pot actuar en territori controlat pels rebels, justament la zona on els jihadistes han guanyat pes i on han estat detinguts també una trentena de periodistes, com Marc Marginedas, enviat especial d' El Periódico, el fotògraf català Ricard Garcia Vilanova i Javier Espinosa, corresponsal d'El Mundo.

Segons explicava l'agència Reuters a l'octubre, 21 treballadors humanitaris estan segrestats a Síria. Fins a 44 cooperants han mort en aquests tres anys de conflicte: 32 de l'ONU i 12 de la Mitja Lluna Roja. La feina de les ONG és vital per pal·liar la tragèdia humanitària que es viu a Síria: segons els activistes, 130.000 persones han mort, hi ha set milions de desplaçats interns i 2,3 milions de refugiats als països veïns, l'èxode més gran des del genocidi de Ruanda. A les zones rebels el càstig del règim ha provocat epidèmies i problemes de desnutrició. Les clíniques amb les quals treballa MSF a Damasc van tractar víctimes de l'atac químic de l'agost, i fa poques setmanes l'ONG va alertar de la situació dels seus hospitals a Alep, que pateix una ofensiva de bombardejos de l'aviació del règim.

MSF té experiència en segrestos. Al juliol van ser alliberades la catalana Montse Serra i la madrilenya Blanca Thiebaut, que van estar 21 mesos segrestades a Somàlia.

stats