Publicitat
Publicitat

Segresten el fill del 'Chapo' Guzmán en un restaurant

El Càrtel Jalisco Nueva Generación hauria estat l'artífex de l'atac, segons el fiscal de l'estat occidental de Jalisco

El fill de Joaquín 'Chapo' Guzmán, que va ser el narcotraficant més buscat d'Amèrica fins que el van detenir, a principis d'any, ha estat segrestat aquest dimecres en un restaurant luxós de Puerto Vallarta (Mèxic). El responsable del segrest del jove de 29 anys, Jesús Alfredo Guzmán Salazar, hauria estat el Càrtel Jalisco Nueva Generación (CJNG), que amb aquesta acció donaria una mostra més del seu poder creixent entre les organitzacions criminals mexicanes. 

Així n'ha informat el fiscal de l'estat occidental de Jalisco, Eduardo Almaguer, en una roda de premsa, en què ha afirmat que Guzmán Salazar hauria estat segrestat juntament amb cinc homes més. Segons Almaguer, els investigadors han identificat el fill del Chapo a partir dels objectes trobats en els vehicles de les víctimes abandonats a l'estacionament del lloc, una informació que han contrastat amb diverses agències de seguretat i dictàmens pericials. 

En el moment del segrest, ha afirmat, al restaurant hi havia un grup de setze persones, però un individu va aconseguir escapar-se, mentre que la resta van ésser capturats. Posteriorment, però, els segrestadors van alliberar les nou dones del grup. Almaguer ha destacat el fet que, per ara, la Fiscalia de Jalisco no ha rebut cap denúncia que demanés la localització de cap dels segrestats, encara que les diligències continuen amb el mateix objectiu. Per la seva banda, la Procuradoria General de la República ha anunciat que un "grup interdisciplinari" d'aquesta institució se sumarà a les investigacions que porten a terme les autoritats locals "per aclarir els fets".

Jalisco ha estat durant dècades un focus d'activitat del crim organitzat. Actualment és el centre d'operacions del CJNG, que va sorgir el 2010 com una cèl·lula del càrtel de Sinaloa i té presència en almenys set estats més i a Ciutat de Mèxic. El CJNG ha fet nombrosos atacs contra les forces federals, com una emboscada del 19 de març de l'any passat en què van morir cinc membres de la Policia Federal i dos civils al municipi d'Ocotlán, que va marcar l'inici d'una escalada de violència a Jalisco.

El govern federal va posar en marxa l'1 de maig del 2015 un ampli desplegament de soldats i policies a Jalisco per detenir els líders del grup, encapçalat per Nemesio Oseguera Cervantes, 'el Mencho', considerat un dels criminals més perillosos del país. En resposta a aquesta acció, presumptes membres del CJNG van derrocar un helicòpter castrense aquell mateix dia, un atac en què van morir nou militars. Aquest grup criminal es disputa Jalisco amb el càrtel La Resistència, vinculat amb el de Los Zetas. De fet, al principi els membres del CJNG es feien dir Los Matazetas.

Però el segrest d'un fill del 'Chapo' Guzmán, que va ser detingut aquest gener després de dues fugues i que és en una presó de màxima seguretat de l'estat del nord de Chihuahua a l'espera del desenllaç del seu procés d'extradició als EUA, sembla un desafiament del CJNG als seus antics socis de Sinaloa. El fet va tenir un antecedent al juny, quan un grup armat format per uns 150 membres va matar unes quantes persones i va saquejar la casa de Consuelo Loera, mare de Guzmán, al municipi Badiraguato (Sinaloa), terra natal del Chapo.

Es va especular al seu moment que la violència obeïa a la temptativa de Rafael Caro Quintero, pròfug de la justícia des del 2013, de disputar territoris al càrtel de Sinaloa, encara que aquest capo ho va negar en una entrevista feta per la revista 'Proceso' en un lloc del nord de Mèxic.