Set apunyalaments en menys de cinc hores la tarda de dijous disparen la psicosi d'onada de violència a Londres

Només aquesta setmana hi ha hagut cinc assassinats, que eleven a 52 la xifra al llarg del 2018

En menys de cinc hores, entre les 17.30 i les 22.03 h d’aquest dijous, Londres va viure l'última onada de crims amb arma blanca d'un seguit d'agressions que, des de principis d’any, han fet estendre la sensació entre l'opinió pública i la publicada que la ciutat viu una autèntica crisi de seguretat. 7 persones, totes adolescents entre els 13 i els 20 anys, menys una que ronda els 40, van ser apunyalades en diferents indrets de la ciutat. No es tem per la vida de cap dels ferits.

Les set noves agressions han tingut lloc només un dia després que unes altres 3 persones fossin assassinades, també per arma blanca. A més, quaranta-vuit hores abans, dilluns a la tarda, uns altres dos adolescents van morir, en aquesta ocasió a trets, un als carrers de Tottenham i un altre a Walthamstow, dos barris molt propers i molt populars del nord-est de la capital britànica, a menys de vint minuts de metro del centre, definit per Oxford Circus.

Les noves víctimes mortals d’aquesta setmana han fet augmentar el nombre de morts violentes als carrers de la capital britànica fins a 52 al llarg de l'any 2018, una xifra que no s'havia registrat mai en menys de cent dies. El fet que hagi crescut tant ha situat Londres per sobre de Nova York. La premsa més sensacionalista ja qualifica de "bany de sang" els fets esdevinguts, que amenacen d'esdevenir una crisi política que afecti la credibilitat de l'alcalde laborista, Sadiq Khan; de la cap de Scotland Yard, Cressida Dick, i del ministeri de l’Interior.

La majoria dels morts ho van ser com a conseqüència d'agressions amb arma blanca. 7, però, van morir per arma de foc. 11 dels 52 assassinats eren adolescents i un terç menors de 30 anys. La resta, la majoria homes, al voltant dels 40. El 90% de les víctimes pertanyien a la comunitat negra o a altres minories ètniques.

Reunió amb veïns a Scotland Yard

120 policies als carrers com a força de xoc per reduir la criminalitat

Al llarg d’aquest matí de divendres, representants veïnals de diferents comunitats dels barris de Londres –Hackney, Tottenham, Ealing o Lewsihan, entre d'altres– s’han trobat amb responsables policials a la seu de Scotland Yard. El comandant Mark MacEwan admetia la gravetat de la situació quan es va adreçar als membres de les agrupacions veïnals per reclamar la seva presència a la reunió: “Actualment Londres està experimentant un nivell excepcionalment elevat de crims amb armes de foc i navalles. Hi ha un elevat i creixent nivell de preocupació en les comunitats sobre el tema i és imperatiu que les escoltem i que les tensions de la comunitat siguin identificades, escoltades i respostes ràpidament".

Nicola Calica-Myall, una de les persones que ha pres part en la reunió, el fill del qual ha sigut víctima d’un crim per arma blanca, assegurava a la sortida de la trobada davant d’una munió de periodistes que “els ganivets no diferenciaran edat ni sexe, ni quan guanyes a final de mes. És un problema de tots els londinencs.” Té raó. Les mateixes estadístiques de Scotland Yard ho corroboren. Només entre març del 2016 i març del 2017 hi va haver a la capital 4.415 agressions amb ganivets, que van provocar algun tipus de ferida, una dada que dispara la mitjana diària en el període a 12.

Després de la reunió, la comissionada de Scotland Yard, Cressida Dick, va anunciar que posava en marxa una força especial de 120 policies per intentar reconduir la situació. Més enllà de mesures directes contra l’actual onada d’inseguretat, el fet és que des del 2014 estan en vigor algunes noves lleis que intenten controlar la plaga de crims amb navalles i altra mena de ganivets. Qualsevol persona més gran de 16 anys pot ser enviada a la presó si és detinguda en dues ocasions per la policia en possessió d’una arma blanca. Però des que aquesta nova mesura va entrar en vigor, l’índex de crims per arma blanca ha augmentat. Els especialistes en seguretat parlen d’un efecte multiplicador. En tant que el nombre d’agressions augmenten, més gent porta ganivets a sobre per defensar-se de possibles agressions. La por de patir-ne una és més gran que la por de ser aturat i registrat al carrer per la policia. Es tracta, però, d’un cercle viciós molt difícil de trencar, perquè la majoria de les agressions estan relacionades amb el petit tràfic de droga als barris.

La nova onada de crims té lloc quan falta poc més d'un mes per a les eleccions locals. No es tria l'alcalde però sí regidors dels diferents consells de districte.