PROCESSOS JUDICIALS A ITÀLIA
Internacional 27/10/2012

Silvio Berlusconi, condemnat a presó per frau fiscal

Berlusconi afronta una condemna de presó per frau fiscal. Els jutges del cas Mediaset el van sentenciar ahir a quatre anys, que poc després es van reduir a un. L'ex primer ministre apel·larà contra la sentència.

Sandra Buxaderas
3 min
DESAFIAMENT JUDICIAL  Silvio Berlusconi va acusar ahir els jutges de Milà d'actuar  políticament en condemnar-lo per frau fiscal.

ROMASilvio Berlusconi ha aconseguit torejar fins avui 33 processos al llarg de la seva carrera empresarial i política, i ara cal veure si també en aquest cas aconseguirà eludir la presó. És la quarta condemna en primer grau -en un tribunal ordinari- de la seva vida, però de les altres tres se'n va lliurar gràcies en part a lleis fetes a mida que escurcen el període de vigència del delicte.

Els jutges de l'anomenat cas Mediaset van considerar provat ahir que l'imperi mediàtic de Berlusconi va utilitzar un sistema fals per comprar drets televisius a través d'empreses situades en paradisos fiscals per estafar Hisenda. La pena que li van imposar inicialment és de 4 anys de presó, 5 anys d'inhabilitació per ocupar càrrecs públics -per la qual cosa no podria tornar a accedir al poder- i 3 anys d'exclusió per representar una empresa o càrrec que impliqui relacions amb l'administració pública. És la fi d'un judici que va començar fa 6 anys i que havia patit moltes interrupcions, en part per la immunitat que tenia l'ex primer ministre.

Berlusconi va assegurar aquesta setmana que no encapçalaria la llista de la dreta italiana -el partit Poble de la Llibertat- a les eleccions generals de la primavera vinent, cosa que no vol dir que no s'hi presenti com a diputat. Ahir va negar, però, que la decisió estigui relacionada amb el cas Mediaset.

Sense ingressar a la presó

La sentència dels jutges de Milà, en tot cas, no s'aplica des d'ara mateix, perquè el sistema judicial italià és molt garantista i, tret de casos excepcionals, com els dels mafiosos, el condemnat no va a la presó fins que ha esgotat tots els recursos. I és evident que els advocats de Berlusconi recorreran la sentència.

A més, a Itàlia és difícil que una persona de més de 70 anys arribi a complir una pena de presó, excepte si es tracta de casos molt greus, com va passar fa poc amb el propietari de l'empresa Parmalat, Calixto Tanzi, perquè havia continuat delinquint.

I, per si no fos prou, el govern Prodi va aprovar l'any 2006 un indult de tres anys per als delictes comesos fins aleshores, com és cas del frau fiscal que se li imputa a Berlusconi, per la qual cosa la condemna de quatre anys de presó es redueix a un.

La condemna definitiva no arribarà fins que s'hagin pronunciat el Tribunal d'Apel·lació i el de Cassació, cosa que pot trigar alguns anys. Mentrestant, podria arribar la prescripció del delicte, que es va cometre a principis de la dècada passada. Berlusconi ja ha pogut evitar la presó en sis ocasions per prescripcions. L'últim cop va ser fa només uns mesos, el 25 de febrer, pel cas Mills de corrupció a un jutge.

En canvi, en un altre cas molt similar, el cas Mediatrade, els jutges no van considerar provat el delicte. Precisament per això Berlusconi va recórrer ahir al seu argument habitual: que els jutges el persegueixen políticament. "Quan no es pot comptar amb la imparcialitat dels jutges, aquest país esdevé incivil i bàrbar, i deixa de ser una democràcia. Avui, lamentablement, és així", va dir el Cavaliere.

"Capacitat natural per delinquir"

En la lectura de la sentència, el president del tribunal, Edoardo d'Avossa, va subratllar que Berlusconi havia creat un enginyós sistema de frau fiscal que demostra "una capacitat natural per delinquir". Mediaset, en lloc de comprar directament drets televisius a les grans productores, hauria utilitzat empreses de paradisos fiscals d'un mediador, Frank Agrama, i n'hauria pagat una factura inflada per amagar "una evasió molt notable". Berlusconi hauria pogut disposar d'aquests diners pagats de més gràcies a societats estrangeres. El productor nord-americà Agrama va ser condemnat ahir a tres anys de presó. Els jutges calculen que es van evadir un total de 270 milions d'euros entre l'any 2000 i el 2003.

Silvio Berlusconi va rebre ahir un cop financer, ja que Mediaset, l'imperi mediàtic del qual és creador i ara propietari juntament amb la seva família, va perdre tres punts a la borsa quan es va conèixer la condemna.

stats