Publicitat
Publicitat

S’incendia un camp de refugiats a Eslovènia

Juncker convoca una cimera diumenge per tractar la crisi migratòria als Balcans

El fred i la pluja als Balcans fan més difícil el camí dels refugiats cap a Europa. L’única solució, que passa per fer foc amb el primer que troben, es converteix en un nou perill. Ahir s’incendiaven la meitat de les tendes d’un campament a Eslovènia, prop de la frontera amb Croàcia. Hi dormien unes 2.000 persones. No hi va haver víctimes.

Segons tots els mitjans, el foc el van provocar els refugiats, però discrepaven a l’hora d’explicar-ne la causa. Mentre alguns apuntaven al fred, d’altres parlaven d’una protesta per les llargues esperes abans no els deixen continuar.

Desbordats

L’incident arribava el mateix dia que el Parlament eslovè aprovava donar més competències a l’exèrcit per controlar l’entrada de persones. Dimarts ja s’havien pogut veure a la televisió croata files de soldats i tancs desplegats a la frontera. Dades oficials revelaven ahir que als centres d’acollida del país hi ha uns 11.000 refugiats, una xifra molt per sobre del “límit sostenible”, fixat pel govern en 2.000 persones.

Des que dissabte Hongria i Croàcia van tancar fronteres, Eslovènia s’ha convertit en una nova etapa de la ruta dels Balcans que refugiats sirians, afganesos i iraquians recorren per arribar al centre i nord d’Europa.

Croàcia, on des del setembre passat han arribat més de 210.000 persones, va anunciar ahir que demanaria ajuda a la Unió Europea. Mentrestant, 3.500 refugiats dormien al ras a la frontera entre Croàcia i Sèrbia, i Hongria reiterava que no té cap intenció d’obrir un corredor perquè travessin el país.

“Hongria ho ha deixat ben clar. No dóna suport a cap proposta d’obrir passadissos en els trams fronterers que ja estan tancats, ni tampoc a proporcionar mitjans de transport per als immigrants un cop són dins de la zona Schengen”, va dir ahir el portaveu del govern, Zoltan Kovacs, en una roda de premsa.

Cimera sobre els refugiats

D’aquesta manera, Hongria es referia també a la reunió extraordinària per abordar la qüestió migratòria que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va convocar per diumenge. Hi seran els caps d’estat i de govern d’Alemanya, Àustria, Bulgària, Croàcia, Grècia, Hongria, Romania, Sèrbia, Eslovènia i Macedònia.

Fonts comunitàries citades per Reuters explicaven que al darrere de la reunió hi ha la cancellera alemanya, Angela Merkel, que està sota una pressió interna creixent per l’afluència massiva de centenars de milers de sol·licitants d’asil. Tot just fa deu dies de l’última cimera de la UE sobre migració.

En aquest sentit, l’executiu alemany treballa ara en una sèrie de mesures que serveixin per accelerar l’expulsió del país d’aquells immigrants sense papers que no puguin acollir-se al dret d’asil. Per fer-ho, segons va explicar la titular de Defensa, Ursula von der Leyen, el Consell de Ministres va posar sobre la taula un programa que no descarta l’opció de recórrer a avions militars quan els vols civils estiguin saturats.

Agilitzar l’expulsió d’estrangers als quals s’ha denegat la sol·licitud d’asil és un dels objectius que s’ha marcat el govern de Merkel per fer front a la saturació que registren els centres d’acollida amb l’arribada massiva de refugiats.