Publicitat
Publicitat

S'intensifiquen els combats a l'est d'Ucraïna

Els separatistes pro-russos anuncien una ofensiva militar i alerten que "no hi haurà més treves"

El conflicte a l'est d'Ucraïna s'ha intensificat en les últimes hores. Aquest divendres, el líder dels separatistes pro-russos de Donetsk, Alexandr Zajárchenko, ha anunciat una ofensiva contra les forces de Kíev i ha descartat noves treves.

"No hi haurà més treves", ha afirmat Zajárchenko, que ha explicat que les milícies pro-russes ja combaten amb els soldats ucraïnesos en diverses localitats i que "continuaran l'ofensiva fins les fronteres de la regió de Donetsk", segons les agències russes.

El líder de l'autoproclamada República Popular de Donetsk ha assegurat que els rebels de la veïna Lugansk també han començat una àmplia ofensiva contra les forces governamentals.

Ha advertit Kíev que les milícies "poden avançar simultàniament en tres direccions" i ha apuntat que la ciutat de Slaviansk, bressol de la sublevació pro-russa a l'abril de l'any passat -que ara està controlada per Kíev-, és un objectiu prioritari.

Una possible ofensiva contra els territoris que són controlats per les forces governamentals trencaria un dels punts dels acords de Minsk signats al setembre, que estableixen una línia de separació entre les posicions dels dos bàndols i la retirada de l'armament pesat de la zona.

Creix la violència

El conflicte viu una escalada en els últims dies, agreujada per la mort dijous d'almenys 15 civils per l' impacte d'un projectil contra una parada de transport públic a Donetsk. Els dos bàndols s'han acusat mútuament de l'autoria de l'atac, i el Consell de Seguretat de l'ONU, en una resolució adoptada al vespre a instàncies de Rússia, ha demanat una investigació de la tragèdia. La Unió Europea ha demanat també una investigació "imparcial" per esclarir els fets.

Un portaveu de Lugansk ha anunciat la mort de 4 persones aquest divendres, inclòs l'alcalde d'una ciutat a l'est d'Ucraïna, i ha acusat directament l'exèrcit de les morts.

A Donetsk, segons un portaveu pro-rus, han mort 24 milicians en les últimes hores, en combats amb les tropes ucraïneses prop de l'aeroport de Donetsk. El dijous Kíev va cedir davant els pro-russos, que van prendre el control de la nova terminal de l'estratègic aeroport, però les forces governamentals encara controlen altres punts de la instal·lació.

D'altra banda, Berlín ha recordat aquest divendres a Rússia el seu compromís "d'exercir pressió sobre els separatistes" per detenir l'escalada de violència a la regió i ha apel·lat a complir amb els acords de Minsk i de la reunió de fa dos dies a Berlín. 

El president rus, Vladímir Putin, però, ha culpat Kíev de l'agreujament de la situació bèl·lica i de la mort de civils. "Són les autoritats ucraïneses les què van donar l'ordre oficial de llençar accions militars a gran escala pràcticament a tot el front" de batalla, ha afirmat Putin.