Internacional 08/12/2012

S'intensifiquen els xocs al nord de Síria entre kurds i rebels islamistes

Ara
2 min
S'intensifiquen els xocs al nord de Síria entre kurds i rebels islamistes

BARCELONA.El cas dels kurds d'Alep és excepcional si es compara amb la resta del país. La treva pactada entre l'Exèrcit Sirià Lliure i la branca política del Partit dels Treballadors del Kurdistan a Síria als dos barris de majoria kurda d'Alep contrasta amb els disturbis que enfronten grups islamistes i kurds al nord del país. La inestabilitat en aquesta zona amenaça d'acabar trencant l'alto el foc als barris kurds d'Alep.

Les parts enfrontades al nord, però, no són les mateixes que a la capital econòmica del país. L'oposició siriana està molt fragmentada: l'Exèrcit Sirià Lliure ha optat per pactar la treva amb els kurds d'Alep, mentre que els grups islamistes del front Al-Nusra i Ghuraba al-Xam combaten els kurds del nord.

Les milícies kurdes d'aquesta part del país tenien l'esperança de quedar fora del conflicte i es concentraven a aconseguir un enclavament al país si els rebels acaben fent caure el govern. No obstant això, el conflicte els ha absorbit i ara només tenen un objectiu al cap: l'autonomia, un desig que amenaça amb una balcanització del país.

Els analistes temen que aquesta tensió presagiï un conflicte ètnic i sectari que s'escampi més enllà de les fronteres sirianes.

Diplomàcia estancada, de nou

Lluny del camp de batalla, la diplomàcia internacional allunya l'esperança d'una sortida pactada del conflicte. Rússia i els EUA, les potències que donen suport a les parts oposades del conflicte, van reunir-se ahir amb el mediador internacional per Síria, Lakhdar Brahimi. La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, i el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, van donar conclusions pessimistes després de la trobada. "Ningú hauria de fer-se il·lusions sobre la situació", va dir Clinton. Lavrov va afegir que s'ha programat una nova trobada amb el mediador, tot i que no fa "prediccions optimistes: les possibilitats d'èxit són lluny del 100%".

stats