Internacional 03/08/2017

La Siri xinesa es fa dissident i el govern la censura

El govern xinès ha eliminat dos bots de xat virtual per haver respost amb consignes contra el Partit Comunista i a favor de la democràcia a les preguntes dels usuaris

Ara
2 min
El logo de QQ, el xat que incloïa els bots censurats, pot veure's al capdamunt de l'edifici del gegant tecnològic xinès Tencent

BarcelonaSi al programa de conversa automàtica xinès BabyQ li deies "llarga vida al Partit Comunista", el bot responia: "Creus que un partit polític tan corrupte i incompetent pot durar gaire?". Amb unes respostes subversives, era qüestió de temps que el govern xinès hi intervingués. I així ha sigut: la Xina ha retirat del mercat dos bots de xat virtual (semblants als programes Siri d'Apple i Cortana de Microsoft) per haver utilitzat en les respostes consignes contra el règim comunista i a favor de la democràcia.

Els bots han sigut eliminats de l'aplicació per xatejar QQ, propietat del gegant tecnològic Tencent, que té 800 milions d'usuaris. Tencent ha assegurat que no és responsable d'aquests dos "bots dissidents", que segons ha informat van ser desenvolupats per una firma tecnològica pequinesa anomenada Turing. Els responsables d'aquesta empresa ja han manifestat el seu disgust per la retirada dels productes.

La rebel·lió de les màquines

Les respostes automàtiques dels programes s'han tornat virals i han creat gran polèmica al país. Les xarxes socials xineses anaven plenes d'exemples de la dissidència dels bots. A la pregunta "¿Estimes el Partit?", per exemple, BabyQ contestava amb un contundent "No". Quan se li demanava l'opinió sobre la democràcia, el bot responia que "és una cosa necessària", i interrogada sobre el patriotisme, BabyQ afirmava que "un patriota és algú disposat a acceptar sense queixes que hi hagi elevats impostos i connivència entre polítics i empreses". Com si no n'hi hagués prou, el bot va arribar a dubtar sobre una qüestió sagrada pel règim comunista: si Taiwan és part de la Xina.

Un altre conversador virtual retirat, Xiaobing, també va mostrar respostes poc agradables al Partit. Xiaobing es va mostrar irònic en respondre sobre el "somni xinès" (una expressió promoguda pel president Xi Jinping). La resposta del bot va ser prou dura: "El somni xinès és un somni de dia i un malson de nit". "El meu somni xinès és emigrar a Amèrica", va respondre en una altra ocasió.

Unes xarxes 'made in China'

La censura del govern xinès fa que Facebook, Twitter, Google o WhatsApp no existeixin al país. En el seu lloc moltes empreses autòctones han desenvolupat xarxes socials específiques per al públic xinès i sotmeses al control del règim. En lloc de Twitter, els xinesos utilitzen un sistema anomenat Weibo, i per substituir Facebook, la plataforma més utilitzada és Renren. En missatgeria mòbil destaca WeChat, creada per l’empresa de telecomunicacions Tencent (propietària dels bots eliminats). Aquest xat ha tingut tant èxit que ja s'ha expandit a altres països asiàtics i fins i tot a Occident.

El govern xinès controla els continguts a què poden accedir els ciutadans i sovint actua contra dissidents polítics que utilitzen les xarxes per difondre els seus missatges o eliminen imatges i missatges contraris als seus interessos. Tot i això, molts internautes continuen dient-hi la seva i procuren driblar la censura.

stats