Internacional 26/10/2012

Síria declara una treva de quatre dies per la Festa del Sacrifici

Ara
1 min
Un nen recull pa al barri de Salahedin, a Alep, en un interval sense combats.

BARCELONAEl govern sirià i els opositors de l'Exèrcit Sirià Lliure es van comprometre ahir a respectar una treva temporal que ha de començar avui i acabar dilluns i que coincidirà amb la Festa del Sacrifici, tot i que totes dues parts van posar condicions per complir l'alto el foc proposat pel mediador internacional en el conflicte, Lakhdar Brahimi.

L'alt comandament de l'exèrcit sirià va anunciar per televisió l'alto el foc, però es va reservar el dret de respondre "als grups terroristes que intentin recuperar les seves posicions rearmant-se i obtenint reforços", així com als intents de països veïns de facilitar l'entrada d'armament o de combatents a través de les fronteres.

Poc després de l'anunci governamental un comandant de l'Exèrcit Sirià Lliure va dir a l'agència Reuters que els rebels es comprometien també amb la treva sempre que el govern alliberés els presos opositors divendres mateix.

Brahimi, representant de l'ONU i la Lliga Àrab, havia avançat l'alto el foc dimecres des del Caire i havia assegurat que podria ser el primer pas per a una treva més duradora i l'inici de negociacions polítiques entre els dos bàndols. Les treves anteriors, però, van ser vulnerades.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va celebrar l'acord. "Simplement esperarem fervorosament que callin les armes i que els treballadors humanitaris puguin ajudar els més necessitats. El món ho està mirant", va dir el seu portaveu. Segons les organitzacions internacionals més d'1,2 milions de sirians necessiten ajuda humanitària d'emergència, i l'ONU espera poder distribuir mig milió de kits no alimentaris abans del desembre.

stats