PRÒXIM ORIENT
Internacional 25/10/2012

Síria obre un alto el foc incert

Neil Macfarquhar
3 min

THE NEW YORK TIMES / BEIRUT (LÍBAN).Lakhdar Brahimi, l'enviat internacional que intenta negociar un acord de pau a Síria, va anunciar dimecres una temptativa d'alto el foc entre les dues parts amb motiu de la festa més important del calendari musulmà. Però les nombroses ambigüitats de la proposta aviat han fet dubtar de si, efectivament, es podran fer callar les armes.

La durada d'aquest suposat alto el foc amb motiu de la islàmica Festa del Sacrifici, que comença divendres a la majoria del món musulmà, és una de les moltes incerteses de la proposta de Brahimi. Els diferents països i corrents islàmics celebren la festa durant un període d'entre un i cinc dies, i no queda clar quant de temps ha de durar la treva compromesa. Però, més enllà d'això, en l'acord tampoc no es defineix l'abast del compromís de les parts en conflicte. L'anunci el va fer l'ambaixador rus a l'ONU, Vitali Txurkin, sense donar més detalls.Alhora, diversos dirigents del bàndol rebel van fer declaracions en què dubtaven que l'alto el foc fos efectiu. Tampoc no quedava clar qui supervisaria l'aturada de les hostilitats després que l'ONU retirés del país a finals d'estiu tots els seus observadors i sabent que difícilment els podria tornar a desplegar en 48 hores.

De fet, tot apunta que Brahimi sembla confiar que els dos bàndols enfrontats en la guerra civil, sorgida del moviment pacífic de protesta que va començar el març del 2011, es comprometin per iniciativa pròpia a respectar l'acord.

En una roda de premsa al Caire, Brahimi va assegurar que Damasc estava a punt d'anunciar l'alto el foc i que les faccions rebels amb qui havia contactat també s'havien avingut a respectar-lo. "Altres faccions de Síria amb les quals hem pogut contactar, líders de grups de combat, també han estat majoritàriament d'acord amb el principi d'alto el foc", va dir Brahimi després de reunir-se amb Nabil el-Arabi, secretari general de la Lliga Àrab.

Lakhdar Brahimi, enviat especial de la Lliga Àrab i de l'ONU a Síria, va rellevar Kofi Annan al setembre, després de la seva dimissió per la falta d'avenços per posar fi a la violència. "Esperem poder aprofitar aquesta iniciativa per parlar d'un veritable alto el foc que sigui fort i durador", va dir. En la seva intervenció als mitjans, Brahimi es va fer acompanyar de personalitats que han tingut un paper destacat en processos internacionals de mediació, com l'expresident nord-americà Jimmy Carter i l'expresidenta irlandesa Mary Robinson.

Mentrestant, diversos comandants rebels van assegurar que si bé el règim de Baixar al-Assad començava a parlar d'un alto el foc, sobre el terreny l'exèrcit sirià continuava bombardejant barris civils i posicions de l'Exèrcit Sirià Lliure en diverses poblacions, incloent-hi Al-Qusayr (als afores de Homs) i Maaret al-Noaman, al nord, a prop d'Idlib, al nord del país.

L'opinió majoritària entre els caps dels grups armats rebels semblava que era que Damasc només està disposat a acceptar un alto el foc com una sortida tàctica per reagrupar les seves forces i intentar recuperar les importants posicions guanyades pels rebels, sobretot al nord de Síria. Els rebels recorden com l'alto el foc també va ser un compromís de Damasc quan Annan va presentar el seu pla de sis punts i que el règim no va arribar mai a respectar la pau.

"Cap credibilitat"

"El règim no té cap credibilitat", deia Qasim Saad ad-Din, el cap del consell militar rebel de Homs, que recordava que els rebels s'havien deixat enganyar en treves anteriors anunciades pel règim. "El nostre pla és continuar lluitant fins que caigui el règim, si Déu vol". El comandant es va mostrar preocupat perquè l'alto el foc sigui més un espectacle mediàtic que un pla real per aturar la violència.

"Lakhdar Brahimi només és un diplomàtic", va dir Qasim Saad ad-Din en una entrevista per Skype. "No té un mecanisme per executar el seu pla. Qui controlarà la situació per assegurar-se que el règim està complint?", es preguntava.

Altres comandants consultats per aquest diari van dir que l'alto el foc es podria respectar si es complissin algunes condicions, com l'alliberament de tots els presoners polítics o l'aixecament del setge al voltant de les grans ciutats, com Alep i Homs, així com la garantia que no es produeixin maniobres militars sota la cobertura d'una treva per enfortir les posicions militars del règim sobre el terreny .

stats