Publicitat
Publicitat

Sol, malalt i espantat: la trista història de Budi, la cria d'orangutan que va viure un any tancat en una gàbia

Els propietaris només l'alimentaven amb llet condensada. En arribar al refugi d'animals no podia seure i plorava de dolor

Aquesta és la trista història de Budi, una cria d'orangutan. Durant deu mesos va viure tancat en una petita gàbia de pollastres. Tan petita, que no es podia moure. Els seus propietaris l'alimentaven només amb llet condensada. Amb deu mesos, l'estat de Budi era greu i la família que l'havia comprat com a mascota se'n va desfer. El va lliurar a les autoritats locals, a Indonèsia, i aquestes el van fer arribar a un refugi d'animals de l'ONG International Animal Rescue.

Quan va arribar al refugi, després d'un llarg viatge, Budi no reaccionava. Sol, malalt i espantat, tenia el cos immòbil després d'haver passat el primer any de la seva vida tancat en una petita gàbia. A més, estava malnodrit, la conseqüència de la seva peculiar alimentació. Quan els veterinaris el van agafar, va plorar. Quan el van intentar seure va sentir dolor. No es podia aguantar assegut, per la falta de moviment.

Amb el cos inflamat pels líquids, conseqüència de la falta de proteïnes, amb anèmia, incapaç de moure's, Budi va requerir una atenció molt especial, i els veterinaris de l'ONG van fer torns dia i nit per tenir cura del petit. "No ens podem imaginar el dolor que devia sentir. Cada cop que els doctors el bellugaven els ulls se li omplien de llàgrimes i cridava de dolor. És increïble que hagi pogut sobreviure", explica Karmele Sánchez, director de programes de l'IAR a Indonèsia.

El cert és que Budi no només ha sobreviscut, sinó que ha aconseguit recuperar-se. Mentre que abans era incapaç de mantenir cap postura que no fos la de jeure, ara pot seure sol i sense coixins durant estones. El metabolisme encara no li funciona bé, per culpa de l'anèmia, i té les cames deformades, però els veterinaris que el cuiden confien que, lentament, Budi es podrà recuperar.