Publicitat
Publicitat

El 98% de les dones i nenes de Somàlia han patit ablació, segons un informe de l'Unicef

El document, presentat avui, alerta dels greus problemes que pateixen els menors i les dones en un dels països més conflictius del continent

El 98% de les dones i nenes de Somàlia han patit ablació, fet que suposa la taxa més alta del món, segons ha alertat l'Unicef. L'organització ha advertit avui en un informe presentat a Mogadiscio que la mutilació genital segueix sent una pràctica cultural "universal" arreu del país. Així mateix, Somàlia és un dels països menys segurs del món per als menors, que l'any passat van patir més de 2.000 violacions.

Tot i els esforços de diversos col·lectius per frenar la mutilació genital, la pràctica segueix sent habitual i suposa un risc important per a la salut de les noies. "El futur de la majoria de les nenes de Somàlia pot ser desolador", va lamentar la ministra de la Dona, Zahra Samatar. Malgrat que les lleis protegeixen les dones, a la pràctica "els seus drets es violen molt sovint".

L'informe també alerta de l'alta taxa de mortalitat infantil –un de cada set nens no arriba als cinc anys–, i més de 300.000 menors pateixen malnutrició aguda. També s'adverteix dels baixos nivells d'escolarització –la meitat dels nens no poden anar a l'escola.

Però la inseguretat no afecta només els menors. Les dones també afronten greus problemes sanitaris: cada tres hores, una dona mor per complicacions relacionades amb l'embaràs.

Un país insegur per a tothom

La publicació de l'informe arriba pocs dies després de la mort d'almenys set persones en un atac prop de les oficines del departament d'Investigació Criminal de Somàlia. Un atac que no és aïllat: el 26 de juliol passat, el grup terrorista Al Shabab va matar 13 persones en un atemptat amb cotxe bomba en una zona propera a l'aeroport de Mogadiscio.

Als atemptats d'aquest grup terrorista, afí a Al-Qaida i partidari d'instaurar un califat islàmic al país, cal sumar-hi la guerra civil i el caos que viu el país des del 1991, quan el dictador Mohamed Said Barré va ser derrocat.