Publicitat
Publicitat

GUERRA CIVIL A SÍRIA

La presència d'integristes islàmics entre els rebels fa témer el rumb d'una Síria post Al-Assad

"Són brigades islamistes, no terroristes"

A finals d'octubre de l'any passat, la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va comunicar la inclusió d'una de les organitzacions rebels que lluiten a l'oposició siriana dins la llista de grups terroristes internacionals. L'administració nord-americana tancava així les especulacions sobre la presència de jihadistes i salafistes en el conglomerat de grups i organitzacions en guerra contra el president Baixar al-Assad.

Segons la versió del Departament d'Estat nord-americà, Jabhat al-Nusra (Front Nusra) és essencialment un organització vinculada a Al-Qaida de l'Iraq, i ha estat cometent atemptats contra soldats dels Estats Units després de la caiguda de Saddam Hussein.

Però sobre el terreny, Jabhat al-Nusra s'ha mostrat com una de les unitats més efectives en la guerra, ha anat de victòria en victòria a les ciutats de l'est de Síria i avui és a les portes de Damasc, on ha esdevingut altra vegada una de les faccions més decisives en aquest conflicte.

Dies després de l'anunci de l'administració dels EUA, la web de Jabhat al-Nusra, allotjada al proveïdor de blogs Wordpress, va ser cancel·lada, però la declaració del Departament d'Estat de Clinton ha tingut poca o cap repercussió en la configuració de l'Exèrcit Sirià Lliure, que aplega el conjunt d'unitats militars rebels.

Des de la seguretat de l'edifici d'un banc que disposa d'un generador d'electricitat i una parabòlica que facilita internet, membres de la coalició opositora compaginen les tasques de suport i ajuda amb les relacions públiques. Es coordinen vehicles que transporten des de Turquia mantes i queviures als veïns de la ciutat, i s'hi acullen membres de la formació.

Entre ells hi ha el Maliq, un metge de 35 anys que es mostra dolgut amb la resolució nord-americana sobre el Front Nusra: "Són els nostres germans, no són estrangers". "Són gent d'aquí, i de cap manera són terroristes. L'únic terrorista que hi ha a Síria es diu Baixar al-Assad. Al-Nusra ens protegeix i els Estats Units cometen un greu error amb aquesta decisió", deia. D'altres que l'escolten puntualitzen: "No demanem ajuda per combatre, només exigim que després de 21 mesos de fer-ho sols ara ens deixin acabar amb el règim".

Victòries islamistes

Avui els combatents d'Al-Nusra són a les portes de Damasc jugant un paper clau que ningú vol desautoritzar. De fet, aquesta unitat està seguint l'episodi d'èxits que ja l'havia precedit a Alep mesos abans. Són episodis de resistència que els habitants de la segona ciutat de Síria expliquen amb entusiasme.

El Faruq, veí d'Alep i antic treballador d'una fàbrica de camises, va estar lluitant amb una brigada islamista prop del districte de Saladí, on el front està estancat. "A l'inici dels combats, els rebels eren entre tres districtes controlats per l'exèrcit del president Al-Assad, resistint allà durant setmanes. Uns quants centenars de voluntaris tenien davant seu un exèrcit professional format per milers de soldats, i avui l'exèrcit oficial està agonitzant en un sol districte, amagat entre els edificis. Si Al-Assad sabés el que han fet aquestes persones no dimitiria, es dispararia a ell mateix", explicava el Faruq. A la ciutat, tothom nega la presència de combatents estrangers dins les files de les unitats rebels.

La realitat és que a Alep s'hi comptabilitzen un total de catorze unitats diferents. I dins el calidoscopi de batallons les brigades islàmiques són majoria. Totes es reparteixen els districtes, els punts de control a les carreteres i les avingudes de la ciutat, i algunes col·laboren amb la seguretat d'edificis de l'oposició. Quan determinen l'assalt a gran escala contra una caserna militar, pacten el repartiment de les armes i la munició. I prossegueixen així amb el propòsit d'assegurar les comunicacions de la ciutat.

Pocs mesos després de la declaració de l'administració dels Estats Units sobre Al-Nusra, aquest gest no ha tingut cap efecte en una guerra que molts asseguren que guanyaran sense suports ni ajuda. Però posa sota sospita el rumb que agafi la Síria que vindrà després de Baixar al-Assad.