MALESTAR SOCIAL
Internacional 20/02/2014

Són les protestes a Veneçuela l’inici de la fi del chavisme?

Quatre analistes valoren l’últim pols de l’oposició i la detenció de Leopoldo López

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
RESPOSTA INTERNACIONAL Una dona se solidaritza amb Leopoldo López, líder opositor detingut dimarts acusat d’homicidi i terrorisme, en una mobilització de suport als veneçolans a Monterrey, Mèxic. Les Nacions Unides ha cridat al diàleg a Veneçuela.

BarcelonaEl president de Veneçuela, Nicolás Maduro, pretenia acabar amb més de deu dies de protestes a les principals ciutats del país criminalitzant els manifestants, posant un carismàtic líder opositor, Leopoldo López, entre reixes, i denunciant a escala internacional un intent de cop d’estat feixista. Però la convocatòria de marxes contra el govern chavista continua i el pols ha pres una dimensió violenta, alimentada pels grups armats afins al chavisme. Ahir es va confirmar la mort d’una reina de la bellesa -Génesis Carmona, de 22 anys, Miss Turisme 2013 de l’estat de Carabobo- per un tret de bala durant una de les marxes de dimarts a Veneçuela, i es van elevar així a quatre els morts en les últimes protestes.

La inseguretat va ser el detonant perquè els estudiants convoquessin una gran manifestació el 12 de febrer que va capitalitzar tot el malestar social davant d’un 2014 en què no hi ha cap cita a les urnes per contestar a Maduro mentre l’ofec econòmic és cada vegada més fort. Quatre analistes, tres d’ells veneçolans, analitzen a l’ARA la importància d’aquesta onada de protestes en un país totalment polaritzat.

MARGARITA LÓPEZ MAYA

“És una protesta més en un moment delicat”

Margarita López Maya, una historiadora i analista política que en el seu moment havia donat suport al chavisme, explica que el 12-F es pot entendre com una protesta més en una situació turbulenta d’anys. Però deixa entreveure que el moment és molt decisiu per construir una alternativa al chavisme. “Sense cap mena de dubte, el desafiament de les forces opositores és trobar sortides democràtiques davant més repressió del govern i més militarització del règim”, matisa.

“En aquests temps es posaran a prova els autèntics lideratges -diu sobre l’oposició-. De vegades em pregunto si aquests joves líders opositors de classes mitjana i alta, criats amb comoditats, estaran a l’altura d’una lluita que promet ser cruel i no curta”. “Les forces socials i polítiques de l’oposició necessiten estratègies creatives i variades” per anar recuperant les institucions que “ara té confiscades el chavisme”, recepta.

Finalment, López Maya recorda que cal no descuidar el paper internacional: “Cada abús, cada repressió, cada arbitrarietat, s’ha de denunciar fora, per sensibilitzar mitjançant institucions i xarxes socials sobre aquest procés de destrucció democràtica que avui patim a Veneçuela”.

SALVADOR MARTÍ

“Dependrà de l’economia i de les ganes dels EUA”

“Si hi ha un desgavell fort a nivell econòmic, el govern de Maduro pot trobar-se que el pols al carrer es cronifiqui -alerta Salvador Martí, professor de l’Institut d’Iberoamèrica de la Universitat de Salamanca-. Maduro no és Chávez i no controla tot l’aparell de l’estat. En mesos ens podríem arribar a trobar un panorama a l’egípcia, que es derroqui un president per acabar posant els mateixos al poder”, afegeix. Martí també compara el panorama veneçolà amb el d’Ucraïna: “Els Estats Units tenen moltes ganes d’acabar amb el chavisme i estem veient una campanya molt forta dels mitjans de comunicació afins a aquesta tesi a favor d’aquesta mobilització”.

LUIS VICENTE LEÓN

“Voler tombar el règim per la força és perillós”

Luis Vicente León està alarmat. Mentre parla amb l’ARA no fa més que contestar trucades de clients de Datanálisis, una consultoria i empresa d’enquestes. “Leopoldo López forma part del grup d’opositors que volen acabar amb Maduro per la força, que volen un cop d’estat -assegura-. Creuen que tenen dret a una rebel·lió perquè la manera de governar del chavisme no és democràtica”. León veu uns temps difícils a Veneçuela i demana a l’oposició que calmi els ànims i s’uneixi per intentar recuperar les institucions que té avui el chavisme per la via de les urnes.

YORELIS ACOSTA

“El chavisme caurà pel seu propi pes molt aviat”

Aquesta sociòloga, professora de la Universitat de Veneçuela, considera que el país ha arribat a un punt de no retorn davant l’alta inseguretat i l’escassetat de productes bàsics. “Amb el meu marit vam estar estalviant tot l’any passat per anar de viatge enguany a Espanya i Portugal, però no hi ha vols! Extrapola aquesta sensació a tota la gent -destaca-. I no és només la classe mitjana, hi ha una base chavista que està notant la crisi galopant des de la mort d’Hugo Chávez”, afegeix.

Yorelis veu molt difícil l’escenari d’aquest 2014, però crida l’oposició i el carrer a mantenir la calma perquè les “sortides radicals, ràpides, porten a més tensió”. “El chavisme caurà pel seu propi pes molt aviat, el terreny econòmic és clau i Maduro no té el suport que tenia Chávez -augura-. Llavors serà el moment de seguir per la via electoral”.

stats