Internacional 14/01/2013

Sorpresa per l'alta capacitat militar dels islamistes de Mali

Ara
2 min
Militars anglesos carreguen al seu avió els equips francesos per traslladar-los a Bamako.

BARCELONA.En el tercer dia de la seva intervenció a Mali per aturar l'avanç dels islamistes, l'exèrcit francès va bombardejar ahir, per primer cop, les seves posicions al nord del país, on s'havien fet forts aquests grups, i els objectius van ser les poblacions de Gao i Kidal.

Segons el ministeri de Defensa francès, quatre avions de combat Rafale van destruir camps d'entrenament i dipòsits logístics dels extremistes prop de Gao. A Kidal, una altra base important dels islamistes, també hi va haver atacs aeris, com en altres indrets del nord, més enllà de Konna, la població del centre de Mali presa la setmana passada, on fins ara s'havien concentrat els combats.

El ministre francès d'Afers Estrangers, Laurent Fabius, va assegurar ahir que s'havia aconseguit frenar l'avanç dels islamistes cap a la capital de Mali, Bamako, però que l'ofensiva militar havia de continuar perquè el govern legítim del país recuperés el control de tot el seu territori. "Si França no hagués intervingut, els islamistes ja haurien arribat a Bamako", va afirmar Fabius en una entrevista a la televisió, en què va assegurar que la intervenció francesa seria "essencialment aèria", amb connexions sobre el terreny amb l'exèrcit de Mali i la resta de tropes africanes que els donen suport.

Armes procedents de Líbia

Les forces militars franceses a Mali fan front a grups islamistes "ben equipats, ben armats i ben entrenats", dotats "d'un material modern i sofisticat", va apuntar ahir una font pròxima al president francès, François Hollande. "El que ens ha sorprès és la modernitat del seu equipament i la capacitat de fer-lo servir", va assegurar aquesta font.

"Al principi ens vam pensar que es tractava de soldats armats dalt d'alguns Toyota", va explicar des de l'Elisi aquesta font, que va assegurar que els islamistes havien recuperat de Líbia material "molt més potent i eficaç" del que es podien "imaginar".

stats