Publicitat
Publicitat

Sud-àfrica alerta que la Cimera de París podria crear un apartheid climàtic

Sud-àfrica va alertar ahir que l’esborrany de conclusions sobre el qual es treballa de cara a la Cimera de París podria crear un apartheid climàtic entre els països desenvolupats i els que estan en vies de desenvolupament. Així va arrencar ahir a Bonn l’última gran cita negociadora abans de París, que, durant tota la setmana, aplanarà el camí per a una entesa mundial per combatre l’escalfament del planeta.

De moment, però, el grup de països en vies de desenvolupament -més de 130- consideren que a l’esborrany de les negociacions no s’ha tingut en compte les seves demandes. Segons denuncien, el document recull només la sensibilitat dels països rics i evita dir que són precisament ells -els països desenvolupats- els que han de liderar la retallada d’emissions i la inversió en tecnologia neta. Les delegacions occidentals van assegurar que l’esborrany de conclusions de la cimera, tal com està, no agrada del tot a ningú, i que tots els països, rics i pobres, s’han de comprometre igual en l’objectiu d’acabar amb l’escalfament del planeta.

Divuit ONG es van posicionar ahir de cara a la Cimera de París i van denunciar que mentre que els compromisos d’Europa i dels EUA en la lluita contra el canvi climàtic són menys del que haurien de ser hi ha països emergents que plantegen retallades d’emissions per sobre del que els correspondria en proporció.