04/03/2013

Suïssa vota a favor de limitar els sous dels dirigents empresarials

2 min

Barcelona.Els suïssos van donar ahir un sí rotund a la coneguda com a "iniciativa popular contra les remuneracions abusives" en un referèndum promogut per un empresari i senador independent, Thomas Minder, que va recollir les 100.000 firmes necessàries per celebrar-lo. La iniciativa legislativa popular havia d'obtenir a la consulta el sí de la majoria de votants a la majoria dels cantons del país per tirar endavant. I el resultat va ser aclaparador: el 67,9% dels suïssos amb dret a vot van donar suport a la mesura que es va aprovar a tots els cantons.

"Estic feliç i orgullós pel resultat; és una demostració que la democràcia directa és capaç de fer sentir la veu del poble suís davant dels polítics i les grans empreses", va assegurar ahir Thomas Minder a la televisió suïssa RTS. El govern suís té ara un any de coll per aprovar aquesta proposta que estableix que siguin els accionistes -i no els mateixos directius- els que fixin les remuneracions de les cúpules dirigents de cada empresa.

La iniciativa del senador Minder no comptava amb el suport ni del govern ni del Parlament suís i molt menys amb el de la gran patronal Economiesuisse, que es va gastar 6,5 milions d'euros en la campanya per demanar el no al referèndum. El seu principal argument era que les empreses farien números i marxarien del territori helvètic per instal·lar-se a l'estranger.

Però l'estratègia de la por no va donar resultats i la polèmica sorgida el mes passat quan es va saber que el president de la farmacèutica Novartis, Daniel Vasella, cobraria 60 milions d'euros quan plegués va acabar de decantar la balança dels sondejos i ahir, finalment, la de les urnes. Vasella va renunciar finalment a la fortuna que havia reservat per a ell el consell d'administració de la seva companyia però el mal ja estava fet.

La desfeta empresarial

"No es pot guanyar sempre -es va lamentar ahir a la televisió Pascal Gentinetta, el president d'Economiesuisse-, hem guanyat les últimes nou de deu consultes que s'han fet i ara hem perdut. Ha estat un debat molt apassionat sobre una qüestió molt complexa i difícil d'explicar".

El text sotmès a referèndum que ara esdevindrà llei afectarà les societats anònimes suïsses que cotitzin a la borsa suïssa o a l'estranger. Seran les juntes d'accionistes d'aquestes empreses les que fixaran cada any la "suma global de les remuneracions del consell d'administració, de la direcció i del comitè consultiu", i no es pagaran extres com ara indemnitzacions per deixar el càrrec o primes. A més, la nova legislació preveurà una pena de fins a tres anys de presó en cas d'incompliment de la norma.

stats