Publicitat
Publicitat

Suu Kyi impulsa un procés de pau històric a Birmània

La Nobel de la pau ha fet d'aquestes converses una prioritat en la seva administració, per posar fi a dècades de violència entre els militars i els grups armats ètnics

La líder 'de facto' a Birmània i Nobel de la pau, Aung San Suu Kyi, ha donat per obert aquest dimecres el procés de pau entre l’exèrcit i els nombrosos grups rebels que acumulen dècades de lluita al país.

En un acte solemne però sobretot simbòlic, Suu Kyi ha demanat als diversos grups ètnics que "cultivin la saviesa de reconciliar visions diferents pel bé de la gent".

"Només si estem units, el nostre país estarà en pau. Només si el nostre país està en pau, serem capaços de situar-nos al nivell d’altres països de la nostra regió i del món", ha dit.

Suu Kyi ha fet d’aquest procés de pau una prioritat de la seva administració, que ha aixecat molta expectació després que el seu partit arrasés en les primeres eleccions totalment democràtiques a Birmània, al novembre.

L’ exèrcit del país, que va prendre el poder el 1962, i els grups armats de diverses ètnies mantenen una lluita sense treva des de finals de la Segona Guerra Mundial.

Els delegats encarregats per Suu Kyi s'hauran de reunir cada sis mesos per debatre temes de seguretat i altres els punts calents del conflicte, com la representació política, la llengua i el control de les riqueses minerals del país.