En breu
Internacional 02/06/2012

Syriza anul·larà els acords del rescat de Grècia si guanya

1 min

Si Syriza, la coalició de l'esquerra alternativa de Grècia, guanya les eleccions del dia 17, anul·larà els compromisos amb la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional que els governs precedents van adoptar amb els dos rescats d'Atenes. El seu líder, Alexis Tsipras, va prometre ahir que derogarà les principals mesures d'austeritat adoptades fins ara, com la retallada d'un 22% del salari mínim i el programa de privatizacions. "Anul·larem el memoràndum [plec de condicions per rebre els crèdits internacionals] i el substituirem per un pla de reconstrucció nacional", va dir Tsipras entre aplaudiments.

El següent pas seria renegociar el pagament del deute per establir una "clàusula de creixement" que ajustés el ritme de retorn dels crèdits a la situació econòmica del país. "Pressionarem per una nova reestructuració que redueixi el deute o per establir una moratòria o suspensió del pagament dels interessos fins que comenci la recuperació econòmica", va aclarir. Tsipras també va defensar la nacionalització dels bancs que hagin rebut ajuts públics i donar visats als immigrants sense papers "perquè es puguin traslladar als països on hi ha feina".

Les enquestes no oferien un guanyador clar, en l'últim dia en què es permetia publicar sondejos. El diari conservador Kathimerini preveia un triomf de Syriza amb un 31,5% dels vots, pel 26,5% de Nova Democràcia. MRB donava guanyadors els conservadors (23,9%), frec a frec amb Syriza (22,5%).

stats