Publicitat
Publicitat

Teheran i les grans potències avancen en les negociacions a Suïssa

En el segon dia de converses a Suïssa, el ministre d’Exteriors de l’Iran, Javad Zarif, va rebutjar ahir per “inacceptable” la demanda expressada el dia abans pel president dels Estats Units, Barack Obama, perquè Teheran congeli durant 10 anys el seu programa nuclear. “L’Iran no acceptarà peticions il·lògiques i excessives” d’un Obama que, a més, “s’ha expressat amb frases amenaçadores i inacceptables”, va advertir Zarif, tot i que es va avenir a seguir negociant.

El ministre iranià es va reunir amb el secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, a la ciutat suïssa de Montreux al mateix temps que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, compareixia davant el Congrés dels Estats Units. En sortir de la trobada, Zarif es va expressar en un to més conciliador i va deixar clara la seva voluntat de seguir negociant, convençut que és “l’única via per avançar”. Preguntat sobre si s’havia arribat a un acord, va respondre: “Ho intentarem, per això som aquí”. També Kerry va dir que les converses estaven sent “productives”.

La UE no vol bastons a les rodes

Per la seva banda, la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, va dir que les negociacions avançaven a bon ritme, però va advertir que “estendre la por no ajuda gens”. “Faig una crida, una petició, a tots els actors públics perquè donin facilitats en lloc de posar en perill uns esforços diplomàtics que són extremadament seriosos i difícils”, va dir Mogherini des de Ginebra.