ITÀLIA

La UE tem un Brexit a la italiana

La Lliga i el M5E plantegen en un esborrany del programa de govern la sortida de l’euro i la condonació del deute

El pitjor malson d’Europa es podria complir si les propostes incloses en un primer esborrany del programa de govern que el Moviment 5 Estrelles (M5E) i la Lliga Nord estan negociant des de fa una setmana es confirmen. L’edició italiana del Huffington Post publicava dimarts al vespre un document en què les dues formacions avançaven algunes de les mesures que el futur govern italià podria posar en marxa, en el cas que arribin a un acord, i que inclouen la sortida de la moneda única i sol·licitar al Banc Central Europeu (BCE) que condoni el deute italià.

Després de la publicació de l’esborrany, les dues formacions s’han afanyat a desmentir que es tractés del programa actualment damunt la taula de negociacions, i han garantit que Itàlia no abandonaria l’euro. “La versió actual no es correspon amb la publicada. Molts continguts s’han canviat radicalment”, van assegurar en una nota conjunta. El document porta data de dilluns passat a les 9.30, poques hores abans que els líders de les dues formacions, Luigi Di Maio i Matteo Salvini, es reunissin separadament amb el president de la República, Sergio Mattarella, per demanar-li més temps per negociar.

Però tots dos insisteixen que l’esborrany és anterior a aquesta data. El document publicat “és anacrònic i s’ha canviat en gran part”, va comentar Di Maio. “L’esborrany canvia tan ràpidament que he renunciat a llegir-ne les actualitzacions”, va afegir.

El desmentiment no va evitar, amb tot, que la Borsa de Milà caigués més d’un 2% i els mercats tanquessin amb la prima de risc italiana fregant els 150 punts bàsics, perquè a l’esborrany del “contracte de govern”, com han batejat el programa compartit que hauran de presentar a Mattarella els pròxims dies, s’hi inclouen algunes mesures econòmiques que causarien un terratrèmol a Brussel·les.

El perdó del deute

Al document, el M5E i la Lliga sol·liciten al Banc Central Europeu la cancel·lació de 250.000 milions d’euros del deute públic italià. A més, asseguren que un dels objectius del futur govern serà crear “específics procediments tècnics i jurídics que permetin als estats sortir de l’euro i recuperar la sobirania monetària”. Una proposta que només unes hores abans de la filtració del document, el fundador del M5E, Beppe Grillo, havia rellançat en una entrevista a un mitjà internacional.

La relació d’Itàlia amb els seus socis europeus i amb Brussel·les és un dels punts més crítics del programa actualment en discussió. A l’esborrany confirmen que el país transalpí mantindria els seus compromisos amb l’OTAN i els Estats Units, però obren la porta a Rússia “com un soci econòmic i comercial” i advoquen per retirar-li les sancions. A més, exigeixen “renegociar” els tractats amb la UE i “modificar radicalment” el pacte d’estabilitat. Unes propostes que han disparat totes les alarmes a la UE.

Un altre dels aspectes més controvertits és la política migratòria que Itàlia defensaria davant de Brussel·les si finalment es tanqués l’acord entre grillini i lliguistes. El document proposa “superar la convenció de Dublín, que estipula que l’asil s’ha de tramitar al primer país d’arribada, a través de la reubicació obligatòria i automàtica dels sol·licitants entre els estats membres de la UE”. Un cop de porta a la política europea en aquesta matèria. L’esborrany de l’acord mostra la intenció dels dos partits de crear un mecanisme paral·lel al consell de ministres amb capacitat per prendre decisions vinculants i recull les propostes del futur govern respecte a qüestions internes com la llei sobre el conflicte d’interessos.

Si s’aprova finalment aquesta normativa, que va ser una de les banderes electorals del M5E, Silvio Berlusconi podria trobar-se en serioses dificultats. El magnat i ex primer ministre italià és soci en la coalició de centredreta de la Lliga i el seu pas enrere la setmana passada, retirant el veto al M5E, va evitar la convocatòria anticipada d’eleccions. Però la inesperada rehabilitació política del Cavaliere per un tribunal de Milà, aquest dissabte, podria complicar les negociacions per donar a llum un nou govern. El líder de Força Itàlia va assistir ahir a la reunió del Partit Popular Europeu (PPE) a Bulgària i va assegurar que estava “molt preocupat” pel que passava a Itàlia i la reacció dels mercats.

Salvini i Di Maio van confirmar que estaven “a prop” de signar un programa compartit, tot i admetre que no havien decidit qui seria el candidat a primer ministre. Durant el cap de setmana vinent, els dos partits han de sotmetre l’eventual acord a la votació dels seus inscrits.