Publicitat
Publicitat

'The Guardian' impulsa una campanya contra el canvi climàtic

El diari britànic recull signatures per demanar a la Fundació Gates i la Wellcome Trust a desinvertir en combustibles fòssils

El diari britànic 'The Guardian' ha encetat una campanya per aportar el seu granet de sorra a la lluita contra el canvi climàtic, que qualifiquen com "la major història (periodística) del món". En concret, animen els seus lectors a signat una petició perquè la Fundació Bill and Melinda Gates i la Wellcome Trust "desinverteixin" en combustibles fòssils. 

La potent capçalera posa tots els seus recursos digitals al servei d'aquesta fita, al·legant que donat que "el periodisme ha fracassat en animar el públic a posar pressió sobre els governs" de cara a la propera cimera de París, el desembre d'enguany que ha de signar el tractat post-Kioto, calia girar la vista cap a un àrea on s'estan aconseguint èxits: la desinversió.

El que anomenen el "moviment desinversor" inclou, expliquen, des de la Fundació Rockefeller fins al govern de Noruega i altres entitats rellevants a nivell internacional, donat que hi ha "motius morals i motius financers" per abandonar els combustibles fòssils. Sota el títol 'Keep it in the ground' ('Deixem-ho al terra'), 'The Guardian' vol que aquestes dues potents entitats filantròpiques, "que són progressistes i tenen la salut humana i la ciència al centre de tot el que fan", facin també el pas i deixin de contribuir amb empreses vinculades d'alguna manera al gas i al petroli.

"Una de les raons per això és personal", explica en un dels articles el cap de redacció del diari, Alan Rusbridger. "Aquest estiu deixo el meu càrrec després de 20 anys. Al Nadal vaig intentar anticipar si hi hauria cap remordiment un cop ja no dirigís" el diari, relata, i la conclusió van ser que només en tindria un: "que no haguèssim fet justícia a aquest enorme i aclaparador assumpte sobre com el canvi climàtic, probablement, al llarg de la vida dels nostres fills, causarà un indescriptible caos i tensió sobre la nostra espècie".

De fet, com a part de la campanya, un interactiu anima el lector a dir quina edat té per saber quina edat tindrà quan la terra assoleixi l'increment de 2 graus de temperatura, aquell que els líders polítics volen tractar d'evitar amb el tractat de París.