Publicitat
Publicitat

Thomas Klau: "Alemanya corre el risc de quedar-se aïllada a Europa"

Entesa "Un desacord llarg i profund entre París i Berlín seria un desastre" Avenços "Merkel sap que cal moure's però simplement vol moure's el mínim possible"

Només farà unes hores que François Hollande serà oficialment el nou president de França dimarts que ve i ja desembarcarà a la cancelleria alemanya, on l'esperarà Angela Merkel. Un dels grans especialistes de les relacions franco-alemanyes és Thomas Klau, cap de l'oficina a París del Consell Europeu de Relacions Exteriors.

¿Se'n sortirà Hollande a l'hora d'orientar Europa cap al creixement?

No pot prendre cap decisió a Europa tot sol, però com a president francès és un actor important en el debat europeu. I, de fet, no està sol, la seva veu s'ajuntarà a d'altres que demanen una reorientació i un reequilibri de la política macroeconòmica a la zona euro. Tot fa pensar que les seves iniciatives tindran conseqüències i que hi haurà un canvi modest però real en la manera com es gestiona la crisi a Europa.

¿Convencerà Merkel que cal més creixement que austeritat?

Merkel ja ha dit abans fins i tot de la victòria d'Hollande que està preparada per parlar de creixement. Tant a París com a Berlín tenen clar que caldrà trobar un compromís entre ells. Alemanya sap que si s'oposa tota sola a qualsevol nova iniciativa a la zona euro corre el risc de quedar-se aïllada a Europa. Merkel sap que cal moure's i simplement vol moure's el mínim possible, però això ja és moure's.

O sigui que vostè creu que l'eix francoalemany funcionarà bé.

L'eix francoalemany funcionarà bé perquè Hollande ha anat amb compte a l'hora de formular les seves propostes de manera que no siguin inacceptables per Alemanya. La crisi a la zona euro requereix mesures tan urgents que un desacord llarg i profund entre París i Berlín seria un desastre. És un luxe que ni França ni Alemanya no es poden permetre.