Internacional 04/04/2018

La policia apunta a una venjança contra YouTube com la causa del tiroteig

La tiradora és una bloguera de 39 anys que creia que la companyia censurava els seus vídeos

Ara
4 min
Canal de les xarxes socials de la jove Nasim Aghadam.

BarcelonaUna venjança és la causa més probable del tiroteig d'ahir dimarts contra la seu californiana de YouTube en què la presumpta tiradora es va suïcidar després de ferir de diversa consideració tres persones d'entre els 27 i 36 anys. La policia ha identificat la sospitosa, trobada amb una ferida de bala a l'interior del complex, com a Nasim Najafi Aghdam, una bloguera nord-americana de 39 anys resident a San Diego, que estava ressentida amb la companyia perquè creia que li bloquejaven els vídeos que penjava al seu canal. Tot i que en un primer moment s'havia apuntat que es podia tractar d'una baralla domèstica i que una de les seves víctimes era la seva parella sentimental, els investigadors han conclòs que la dona no tenia cap relació amb les persones contra les que va disparar.

Imatge sense datar de Nasim Najafi Aghdam cedida per la policia de San Bruno.

Ed Barberini, el cap de la policia de San Bruno, la localitat a 20 quilòmetres de San Francisco on es troba la seu de YouTube, ha explicat aquest dimecres que Aghdam s'havia "enfadat" per les "polítiques i pràctiques" de l'empresa. Per això, la tarda de dimarts [de nit, en hora catalana] es va dirigir cap al complex de la companyia de vídeos amb una pistola comprada legalment. Hores abans havia passat per un club de tir, segons la mateixa font.

Aghdam disposava de quatre canals a YouTube en anglès i persa, la llengua del seu Iran natal, des d'on parlava de veganisme o de la defensa dels drets dels animals, així com ensenyava taules per practicar l'exercici físic, habitualment amb vestits i maquillatges extremats. En les seves plataformes, la dona retreia Youtube que "censurés" el contingut dels seus comptes, el què li provocava pèrdues econòmiques. "Odiava la companyia", ha resumit un investigador.

Els canals han estat cancel·lats després del tiroteig, de la mateixa manera que els seus comptes a Instagram i Facebook. "No hi ha igualtat d'oportunitats per créixer a YouTube ni a cap altre lloc de difusió de vídeos. El teu canal només creix si ells volen!", va deixar escrit.

Segons ha explicat Ismail Aghadam, pare de la dona a la cadena CBS, la família havia denunciat la seva desaparició dilluns, el dia anterior al tiroteig, perquè feia dies que no responia a les seves trucades. El progenitor va alertar els agents de l’obsessió d'Aghdam amb YouTube i va apuntar la possibilitat que volgués anar-hi, com així va ser. No obstant, la policia ha matisat que mai va ser informada que es pogués produir alguna acció violenta.

Dimarts, uns agents de la localitat de Mountain View van localitzar la dona dormint a l'interior del seu vehicle però després de 20 minuts de conversa en què Aghdam va afirmar que tenia problemes familiars i en constatar que no representava cap amenaça la van deixar anar sense cap mesura. No els constava, ha explicat el cos, que la família la busqués ni cap indici que fos violenta o volgués anar a YouTube. És més, els agents van trucar al domicili dels Aghdam i van confirmar desavinences però sense incloure que la filla fos un potencial perill per a la seguretat pública, ha explicat el cos en un comunicat.

Tiroteig  a la seu central  de YouTube a San Francisco

El tiroteig va provocar escenes de pànic entre els treballadors de la companyia, alguns dels quals van emetre en viu les escenes que estaven vivint mentre, a fora, desenes de patrulles policials envoltaven la zona i aconsellaven a la població que es mantinguessin fora de l’abast de les bales. “Hem sentit trets i hem vist gent corrent des del despatx. Ara ens hem atrinxerat a l’interior d’una habitació amb altres companys”, escrivia Vadim Lavrusik, un empleat de YouTube a Twitter. També a la mateixa xarxa social, Todd Sherman, gerent de l’empresa, va descriure corredisses que li van fer pensar en un terratrèmol.

L'atacant va entrar al complex a través del garatge i dirigint-se per un pati exterior va arribar fins al menjador on en aquell moment dinaven els treballadors de l'empresa i va obrir foc indiscriminat. En les imatges de les televisions locals es veu com els treballadors abandonen el lloc vigilats per la policia, en filera i amb les mans enlaire mentre són escorcollats.

La consellera delegat de YouTube, Susan Wojcicki, ha expressat també a través de Twitter la solidaritat de la companyia amb les víctimes: "No hi ha paraules per descriure com d'horrible va ser tenir un tirador actiu a @YouTube. La nostra més profunda gratitud a l'aplicació de la llei i la primera resposta per la seva resposta ràpida. Els nostres cors estan amb tots els ferits i afectats avui. Ens reunirem per guarir-nos com a família".

La direcció de Twitter s'ha solidaritzat amb les víctimes i ha explicat que controla els missatges de desinformació sobre l'incident.

El president nord-americà, Donald Trump ha agraït la resposta de les forces de seguretat.

A les oficines de la seu central de YouTube, propietat de Google, hi treballen 1.700 persones. Es dona la circumstància que YouTube va anunciar el mes passat que deixaria d’emetre anuncis favorables a l’ús de les armes, enmig de la consternació general que va causar el tiroteig a l’institut de Parkland, que ha engegat la campanya més potent fins ara a favor del control de les armes.

stats