Internacional 02/02/2013

Tombouctou, deu mesos sota el terror jihadista

Lydia Polgreen
2 min
Un soldat malià patrullant ahir per Tombouctou.

THE NEW YORK TIMES / TOMBOUCTOU (MALI).Quan les milícies islamistes van fer-se seu el control de la ciutat de Tombouctou, el doctor Ibrahim Maiga va arribar a una entesa amb ells a contracor. Faria qualsevol cosa que li demanessin -curar els ferits, tractar la febre, embenar les dones a qui van apallissar per no cobrir-se el cap-. A canvi, li permetrien mantenir el seu hospital en funcionament, com ell volia.

El pitjor episodi per al doctor Maiga va ser un dia del mes d'octubre, quan les milícies van cridar-lo per donar-li unes instruccions inusuals. Un equip mèdic s'havia de traslladar amb ambulància fins a una plaça pública de la ciutat.

A la plaça, davant d'un públic atònic, els combatents islamistes van dur a terme el càstig a un lladre segons la seva interpretació de la xaria, la llei islàmica: tallar-li una mà. El doctor Maiga, tot i que està acostumat a tota mena d'emergències mèdiques, no va poder fer altra cosa que mirar cap a una altra banda mentre un milicià tallava la mà a un jove lligat a una cadira, que no parava de xisclar de dolor. "Jo estava en estat de xoc", explica ara, posant-se les mans al cap. "Però no podia fer-hi res. La meva feina és curar gent. Què podia fer-hi?"

Després de gairebé deu mesos d'ocupació dels islamistes radicals, molts viculats a Al-Qaida del Magrib Islàmic, els habitants d'aquesta llegendària ciutat emmurallada relaten ara com els jihadistes van trastornar el seu dia a dia. "Les nostres vides van fer un tomb", assegura Maiga. "Ells tenien armes de foc, així que vam haver de fer tot el que ens van demanar, era inútil resistir-s'hi".

Ara, una setmana després que les tropes franceses recuperessin Tombouctou i els islamistes radicals es repleguessin al desert, els ciutadans haurien de sentir-se alliberats, però pocs es fan il·lusions. Creuen que l'amenaça encara no ha passat i que en qualsevol moment poden tornar les milícies jihadistes.

De fet, a Tombouctou, la vida està lluny de tornar a la normalitat. S'han saquejat les botigues regentades per àrabs i alguns residents han fugit, temerosos de represàlies ètniques. Tant l'electricitat com l'aigua corrent només funcionen unes hores al dia i encara no s'ha recuperat la telefonia mòbil.

"Gairebé ens destrueixen"

"Van intentar eliminar qualsevol cosa que feia de Tombouctou, Tombouctou", explica Mahalmoudou Tandina, fill d'una família marroquina que es va establir a la ciutat al segle XIII. "Gairebé aconsegueixen destruir-nos". L'ocupació de Tombouctou ha estat l'última en una llarga llista de conquestes durant la història: per nacions àrabs, pels imperis Songhai i Maasina, per França. I ara les grans potències globals -França una altra vegada i fins i tot els EUA- s'hi tornen a trobar.

stats