DESPRÉS DE FUKUSHIMA
Internacional 15/09/2012

Tòquio vol acabar amb l'energia nuclear

Hiroko Tabuchi
2 min
Un manifestant contra l'energia nuclear porta una pancarta amb la cara del primer ministre.

THE NEW YORK TIMES / TÒQUIO.En la seva primera reforma energètica des del desastre de Fukushima, el govern japonès va anunciar ahir que posa com a objectiu eliminar l'energia nuclear a finals de la dècada del 2030. Una transició més llarga del que s'esperava. Aquest temps permetria al lobi de les empreses atòmiques recuperar, durant aquestes dues dècades, les seves inversions i preparar-se per a un futur sense nuclears.

La nova estratègia energètica, que preveu exigir una vida útil de només 40 anys dels reactors i limitar la construcció de plantes nuclears, reflecteix un canvi històric en el pla energètic del Japó. En el moment d'anunciar el pla, però, el ministre d'estat per a la Política Nacional, Motohisa Furukawa, va insinuar que les noves mesures eren simplement directrius subjectes a revisió i discussió. Per exemple, va dir que el govern excloïa d'aquest pla el futur de cinc reactors que tindran una antiguitat menor als 40 anys a finals de la dècada del 2030. Per tant, es deixa oberta la porta que alguns dels reactors segueixin funcionant més enllà del 2040.

Furukawa també va posar en dubte l'habilitat del govern central per fer complir els termes de l'estratègia. Va al·legar que si bé el pla representa la posició del govern sobre el futur de l'energia al Japó, les autoritats hauran d'acceptar les precisions específiques que faci el flamant equip d'experts que supervisa l'energia nuclear. A banda, el govern tampoc té gaires recursos legals per obligar a clausurar una planta nuclear.

Tot i això, el ministre es va desvincular de l'acceleració per reiniciar els reactors, que ha portat molta gent a sortir al carrer en contra de les nuclears. Actualment al Japó només en funcionen dues, després de l'alarma de l'accident de Fukushima i d'un curt període estival sense energia nuclear. "Hem establert les directrius bàsiques de la política energètica [del Japó]", va dir Furukawa. "Però també hem de ser flexibles, perquè es tracta d'una política a llarg termini".

Una estratègia electoral

A més de la vaguetat del projecte, la nova política energètica del govern està plena d'incerteses. Totes les enquestes apunten que tant l'impopular primer ministre, Yoshihiko Noda, com la seva formació, el Partit Demòcrata, perdran les pròximes eleccions, i això qüestiona la viabilitat d'una estratègia tan a llarg termini com aquesta. Els més crítics, a més, acusen el projecte de ser massa vague.

"El que fan és enganyar amb números i xifres", deia ahir Tetsunari Iida, director de l'Institut de Polítiques d'Energia Sostenible, amb seu a Tòquio. "Dir zero centrals pot ser simbòlic políticament parlant, però en realitat té poc significat [...]. ¿Com aconseguirà el govern engegar els reactors quan encara hi ha tanta oposició? Però alhora, ¿com pot sobreviure sense nuclears?"

stats