Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Tots contra Hillary Clinton

L’ex secretària d’Estat americana és el blanc dels atacs dels candidats presidencials republicans

“No sé de què parlarien si no em presentés a les eleccions”, assegurava fa unes setmanes una irònica Hillary Clinton sobre els seus adversaris republicans. Els atacs contra la seva gestió al capdavant de la diplomàcia nord-americana -i el seu ús d’un correu privat-, les polèmiques donacions a la fundació de la seva família i els honoraris desorbitats de les seves conferències i les del seu marit són recurrents en els mítings dels candidats presidencials conservadors.

Els dards contra ella continuaran els pròxims mesos. Una desena de candidats republicans es van reunir aquest cap de setmana a Iowa per explicar la seva visió del país als votants del primer estat que donarà el tret de sortida a les eleccions primàries a principis de l’any que ve. Durant el sopar anual de Lincoln, en deu minuts, la majoria van censurar la política exterior de Barack Obama i la seva secretària d’Estat durant el seu primer mandat.

“Tinc una pregunta per a Hillary Clinton. ¿Va ser una bona idea anar a Líbia? ¿Va ser una bona idea per enderrocar Gaddafi?”, va dir el senador de Kentucky i aspirant a les presidencials del 2016 Rand Paul, referint-se a l’exdictador libi.

Estratègia amb riscos

Els republicans han posat en dubte la credibilitat i l’experiència de Hillary Clinton. A més, adverteixen als votants que una victòria seva serà com un tercer mandat d’Obama i la retraten com una política del passat i una criatura de Washington, allunyada dels problemes dels ciutadans del carrer.

Aquesta estratègia pot ser insuficient per recuperar la Casa Blanca si no presenten una agenda positiva capaç de motivar l’electorat. D’altra banda, altres experts, com el conservador Whit Ayres, creuen que el partit necessita un candidat capaç d’aconseguir vots entre les minories, sobretot els llatins. “Els candidats republicans poden guanyar les presidencials amb un missatge inclusiu, amb un to acollidor i un esforç agressiu per atreure la nova Amèrica”, va escriure Ayres -autor del llibre 2016 and beyond: how republicans can elect a president in the New America - al diari Wall Street Journal.

De moment, els republicans deixen els càlculs electorals per més endavant i volen fer el que els demòcrates van fer amb Mitt Romney el 2012: presentar-la com una candidata privilegiada. “El missatge més potent contra Clinton és que ella no viu una vida com la de la classe mitjana. Viu fora de la realitat i no juga amb les mateixes regles”, ha explicat l’assessor republicà Raj Shah a Politico.

Alguns dels candidats republicans es van burlar de l’inici de la campanya de l’ex primera dama a Iowa amb una furgoneta perquè la consideraven falsa. Els assessors de Clinton intenten reintroduir la candidata entre els nord-americans com una defensora de la classe mitjana.

Els atacs dels republicans contra la riquesa de l’excap de la diplomàcia nord-americana són també la base de les crítiques de les files més progressistes del Partit Demòcrata a la seva política amb més opcions de guanyar la candidatura per al 2016.

Una part dels legisladors i votants demòcrates, els més escorats a l’esquerra, desconfien dels Clinton i dels seus lligams amb Wall Street. D’altra banda, durant els últims dies han lamentat que l’aspirant demòcrata no s’hagi posicionat en temes importants com els dos tractats comercials que el president Obama està negociant amb els països asiàtics i europeus.

“Quan es parla sobre per què la classe mitjana està desapareixent i per què la bretxa entre els rics i la resta està creixent, s’ha de discutir sobre els acords comercials desastrosos que han permès a les empreses nord-americanes marxar a la Xina”, va afirmar ahir Bernie Sanders, senador de Vermont i, de moment, l’únic rival de Clinton.

Persuadir les bases demòcrates serà un dels reptes més grans de l’ex secretària d’Estat. El The New York Times explicava ahir que les super-PAC conservadores, independents del Partit Republicà, ataquen Clinton per l’esquerra per debilitar-la entre els seus. Saben que Clinton necessita el cor del seu partit per arribar a la Casa Blanca.